fbpx

Egy gyártó három lépése a karbonlábnyom csökkentéséért

Írta: Transpack - Hirdetés - 2024 október 16. -Hirdetés

Napjaink gazdasági kihívásai a vállalkozások méretétől függetlenül a gyártócégek széles spektrumában követelték meg a céges folyamatok, működési alappillérek átformálását, a kialakult helyzethez történő adaptálását. Erre példa a PVC nyílászáró profilokat gyártó GEALAN, amely a szolgáltatási minőség fokozásáért több fronton is friss szemléletet ültetett vállalati struktúrájába.

Első lépés: erőforrás-tudatos alapok

Főként azoknál a gyártóknál, akik nagy mennyiségű nyers- és ásványi anyagot használnak fel a gyártás során, a vállalati stratégia részévé és napi gyakorlattá vált a környezetbarát megoldások keresése. A PVC alapanyagú profilok előállításával foglalkozó német GEALAN esetén alapvető szempont az újrahasznosított anyagok magas arányú használata és a CO2-kibocsátás visszaszorítására irányuló törekvés. A cég fejlesztési folyamatainak egyik első számú célkitűzése a karbonlábnyom csökkentése. Ennek érdekében a PVC előállításhoz alapvetően használt ásványi kréta helyettesítésére kerestek laboratóriumi körülmények között új alapanyagot, amelyhez a legjobb alternatívának az olajpálma hamuja bizonyult. Az így kifejlesztett szintetikus anyagvariáció gyártásba integrálásával éves szinten több tonna CO2 takarítható meg, amely a fenntarthatóságra való törekvés egyik pilléreként csökkenti a kész termék karbonlábnyomát, és hozzájárul a körforgásos gazdasági elvek teljesüléséhez is.

granulátum

Második lépés: erőforrás-optimalizált raktározás

A GEALAN 2024 nyarán adta át tannai telephelyén az elmúlt évtizedeinek legnagyobb építési beruházását. Az új, energiahatékony működésre optimalizált magasraktár épülete az első tervektől kezdődően fenntartható, energiahatékony és munkaerő-tudatos szempontok szerint készült. A raktár felépítése és integrált elemei teljes mértékben megfordítják a korábban megszokott komissiózási folyamatot: az automatizált, összesen 5020 kazettás magasraktárban sínpályán közlekedő gépek végzik az áru mozgatását. Ez jelentős emberi erőforrást takarít meg, tekintve, hogy korábban napi szinten akár 10-14 km-t is megtettek a munkatársak a raktározott termékek szállítási pontra történő mozgatása kapcsán.

magasraktár

Harmadik lépés: szervezett logisztika

Szintén napjaink kihívásai közé tartozik a teherautó-sofőrök hiányának problémája, mely hasonlóképp sarkall minden szállítmányozással érintett vállalatot előre tekintő intézkedések bevezetésére. A GEALAN összefogott logisztikájának persze az új magasraktár is fontos pillérévé vált, hiszen a szállítások és a termékelosztás szervezettségét, a megtett utak számát nagyban befolyásolja, hogy azokat külső, bérelt raktárhelyiségből vagy saját telephelyről szükséges-e elszállítani.

rakodás

Emellett a gyártó kiemelten fontosnak tartja a digitális útvonaltervezők használatát a felesleges kilométerek elkerülése érdekében, illetve a szállítási kapacitás kihasználását. Ennek megfelelően előnyben részesíti a több, nagyobb raktérrel rendelkező teherautók rendelését, illetve az áru áramlásának vizsgálatát. Ez utóbbi azért is szükséges, mert hosszú távú előnyök származhatnak abból, ha egy-egy szállítmányt több lokálisan elérhető sofőr kezel, tehát adott területek határán ugyanabba a teherautóba más vezető száll be és viszi azt tovább. Ezzel a módszerrel jelentősen segítjük a sofőrök munkáját, időbeosztását és tiszteljük magánéletét, hiszen ilyen esetben nem egy és ugyanazon személy teljesíti az egész, országokon átívelő szállítást. Ez pedig tervezhetőbbé és kevésbé megterhelővé teszi mindennapi munkaóráit.

Mindezek gördülékeny működése azonban rendkívül pontos információáramlást kíván meg. Ennél a pontnál jönnek képbe az integrált digitális rendszerek, mint amilyen az SAP, melyek a megrendeléstől, a gyártáson át, a szállításig minden aktuális státuszt tartalmaznak, ezáltal a különböző divíziók számára maximálisan követhetővé válik a folyamat. Így éppen a szükséges időben, adott részfolyamathoz minden egyes láncszem a helyén van.

iroda
Képek forrása: GEALAN

Végső cél: a fenntarthatóság

A német gyártó mintegy 30 éve elkötelezett a fenntarthatóság témája mellett. Annak érdekében, hogy a hatékony, mégis környezetbarát működés minden divízió folyamataiban rendeltetésszerűen megjelenjen, 2024-ben létrehozta saját „fenntarthatósági csapatát”. A csoportosulás különböző szakterületekről érkező munkatársakat jelöl, akiknek közös feladata saját tapasztalataik bevetésével egy olyan átfogó vállalati riportrendszer és adatbázis kidolgozása, mely a cég működési alappilléreit fenntarthatósági szempontból vizsgálja és értékeli. És természetesen ennek megfelelően kutatja a jövőben a fentiekhez hasonló megoldási lehetőségeket.

A GEALAN technológiai és logisztikai újításairól bővebben ITT OLVASHAT.