fbpx

Logisztikai fejlesztés a paksi Sygnus Kft.-nél

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 20.

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

 

 

A Sygnus Kft. két projekthez nyert el európai uniós támogatást; a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintos forráshoz jutott, amely az egymilliárd forintot meghaladó beruházás 85 százalékát jelenti. Az 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéseket 830 millió forint uniós támogatással valósítják meg.

 

Németh Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a kikötőben egy száz méter hosszú, 16 méteres szádfalakkal készülő partfal épül, amely lehetővé teszi a kereskedelmi hajók kikötését, illetve azt, hogy a jövőben ne csak ömlesztett, hanem darabárut is szállíthassanak Paksról. A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy 20 ezer tonna kapacitású raktárat építenek, darut vásárolnak, labor- és szervizgépeket szereznek be, valamint irodaházukat is fejlesztik – tette hozzá.

 

Elmondása szerint a paksi kikötőben jelenleg szinte kizárólag ömlesztett gabona és takarmány hajókra rakását végzik, a fejlesztés után egyebek közt szóját, műtrágyát is ki tudnak rakni, és számítanak arra, hogy az atomerőmű kapacitásbővítése során is lesz olyan áru, amit a paksi kikötőben tudnak fogadni.

 

A Sygnus kikötőjét 2013-ban mintegy 450 ezer tonna áru hagyta el, ami elmaradt a korábbi évek többnyire 600 ezer tonnás mennyiségétől. A raktárkapacitás bővítésével arra számítanak, hogy a hajókra rakott mennyiség a jövőben nőni fog – jegyezte meg az ügyvezető.

 

Közlése szerint a kft. 2013-ban mintegy 13 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, a cég eredménye pozitív lesz. A szekszárdi székhelyű társaság 2012. évi nettó árbevétele 12,8 milliárd forint volt, 98 millió forint adózás előtti eredmény mellett.

 

MTI 2014. február 18.