fbpx

A nagy teljesítményű, színes inkjet nyomtatás

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 27.

A külföldi és hazai piacokon is számos / sőt egyre több/ olyan ofszet nyomda ismeretes, akik a négy színben előnyomott íveket vagy tekercset, egy második munkamenetben személyesítenek meg, általában lézeres digitális nyomtatással. Az így készülő reklám és Direct Mail termékek általában íves ofszet és digitális lapnyomtató gépeken és berendezéseken készülnek.

 

A Zürichben üzemelő Nextern AG vezetői nemrég más megoldást választottak: üzembe állítottak egy nagy nyomtatási sebességgel dolgozó iPrint Compact inkjet nyomógépet.

E korszerű digitális nyomógép beüzemelése és teljes körű üzembe állítása után, az ofszeten készített előnyomatokra már nincsen szükség. Az új iPrint Compact nyomógép a színes nyomtatást és a megszemélyesítést egy munkamenetben végzi el, sőt lehetőség nyílik a színes szöveg és képanyag digitális úton történő változtatására, akár minden egyes termék esetében is. A továbbiakban egy német szaklap cikke alapján, a zürichi nyomda első tapasztalatairól számolunk be Olvasóinknak.

 

1. Az Inpica iPrint Compact inkjet technológiával működő nyomógép

A svájci nyomda, korábban tranzakciós nyomdatermékeit, nagyformátumú íves ofszetgépekkel, valamint fekete lézernyomtató berendezésekkel állította elő. A cég vezetői folyamatosan dolgoztak a termelés egyes lépéseinek gyorsítási lehetőségein. Másik törekvésük az volt, hogy keresték a megoldást a megrendelőiktől érkező színes perszonalizációra vonatkozó igények megvalósítására is. Első próbálkozásaikat egy Xeikon 6000 digitális nyomógéppel végezték, azonban a relatíve alacsony 12m/perc nyomtatás sebesség nem tette lehetővé megfelelő termék mennyiség elkészítést, így a folyamat nem volt gazdaságos. Az új üzleti modellhez 2013-ban új céget is alapítottak, ekkor jött létre a Nextern AG vállalkozás. A piacon rendelkezésre álló berendezések tanulmányozása után, választásuk az Impica iPrint Compact, 4+4 színnel, inkjet technológiával dolgozó nagy teljesítményű (127 m/perc nyomtatási sebesség) nyomógépére esett. A korszerű nyomógép megrendelését és üzembe állítását nem zavarta meg az a tény, hogy ebben az időszakban a Xerox felvásárolta az Impica céget. A digitálisan készített nyomatok továbbfeldolgozásához és az expediálási műveletekhez Hunkeler berendezéseket vásároltak.

 

Milyen előnyöket nyújt a nagy teljesítményű színes inkjet technológia?

 

  • A reklám kiadványokat, DM leveleket, számla nyomtatványokat a szöveges és a színes rajzi elemek vonatkozásában is perszonalizálni lehet.
  • A variábilis digitális nyomtatáson túl, nem szükséges ofszet alnyomatok készítése- ez jelentős költség megtakarítást eredményez.
  • Az iPrint Compact nyomógépen elkészített termékek azonnal feldolgozhatók, expediálhatók – ez jelentősen gyorsítja az átfutási időket.
  • A relatíve nagy nyomtatási sebesség a kinyomtatott termékek árának megfelelő alakulását eredményezi
  • Az új nyomtatási technológia a vevők számára lehetőséget nyújt új típusú reklám és marketing kampányok megvalósításra is. Ez a megfelelő kreativitással rendelkező vevőknek számos új megoldást biztosít partnereik inspirálása vonatkozásaiban.

 

Az első tapasztalatok alapján a svájci szakemberek megállapították, hogy az iPrint Compact által biztosított 600 x 360 dpi-s felbontás megfelelő a szöveges részekhez, de a színes rajzi elemek elmaradtak a megszokott ofszet nyomat minőségtől. A vevők elégedettségét is elnyerő nyomatminőséget 600×600 dpi-s felbontással tudták elérni, ez azonban a nyomtatási sebesség 76 m/perc-re való csökkenését eredményezte.

 

2. A Hunkeler cég továbbfeldolgozást végző gépsora

Az iPrint Compact digitális nyomógép, a Panasonic által gyártott piezo-elektromos nyomtató fejekkel dolgozik. A nyomtatáshoz nagy intenzitású, vizes bázisú inkjet festékeket alkalmaznak. A nyomtatófejek 3, 6, 9, 11, és 13 picoliter térfogatú cseppecskéket lövelnek ki. Az alkalmazott festékek speciális hordozó anyaga biztosítja a festék relatíve magas viszkozitását. Ennek eredménye, hogy a festékcseppecskék csak csekélyebb mértékben ütnek be a papír felületébe, a festék cseppecskék nagy része a felületen marad. Ennek eredménye a csekély mértékű rácstónus érték torzulás, vagyis a rácspontok növekedése minimális mértékű. A nyomtatási minőség csak akkor kifogástalan, ha az inkjet technológiához optimalizált papírok kerülnek nyomtatásra. Napjainkban már több mint 20 féle ilyen nyomathordozó áll a nyomda rendelkezésére, melyek a Mondi, a Ziegler, és a Steinbeis cégek termékei. A speciális festékek alkalmazása teszi lehetővé a 40 g/m2 tömegű anyagok használatát is.

Az iPrint Compact nyomógép egy nyomóműve két szín nyomtatást végzi el, az egyes nyomóművekben 2-2 sor nyomtatófej található. Mivel a svájci nyomdában 4+4 színt nyomtatnak így négy kettős nyomómű helyezkedik el egymás után. A papírpályát a második és a harmadik nyomómű között megfordítják. A fordítás során infravörös sugárzókkal eltávolítják a felületen maradt nedvességet, majd a keletkezett hőt elszívják. A nyomtatás 47,4 cm széles papírtekercsekre történik. A nyomtatáshoz szükséges adatokat a svájci GMC cég állítja elő, az általuk készített, erre a célra tervezett GMC Inspire kommunikációs platform segítségével.