fbpx

Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 10.
Angliába utazik az elárvult orangután kölyök
  • Bulu Mata nevelése a Monkey World ?orangután bölcsődéjében? folytatódik
Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből
Budapest, 2014. december 8. – Hétfőn kora reggel indult útnak gondozói társaságában Bulu Mata, a Fővárosi Állat- és Növénykert elárvult orangután kölyke. Az apróságot az elmúlt hónapban a gondozók nevelték, mostantól azonban egy angliai „orangután bölcsődében” kap majd játszópajtásokat, sőt talán még egy pótmamát is.
Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből
Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből
Hétfőn reggel indult el gondozói társaságában az Egyesült Királyság felé Bulu Mata, a Fővárosi Állat- és Növénykertben szeptember 4-én született orangután kölyök. Mint ismeretes, az anyaállat már a kicsi világra jövetelekor beteg volt, és egy héttel a szülést követően sajnos el is pusztult. A kölyköt szeptember 10. óta a gondozók mesterségesen nevelik, amint ezt az őszi szünet időszakában több ezer állatkerti látogató is láthatta. Kezdetben főként az inkubátorban pihent, de az elmúlt hetekben már sokat tornázott gondozói segítségével, akik egy hordozóban munka közben is magukkal vitték a kicsit az állatházon belül. Táplálását cumisüveg segítségével oldották meg egy olyan tápszerrel, amely összetételében szinte azonos az orangután anyatejjel.
Az elmúlt három hónap során Bulu Mata sokat fejlődött és gyarapodott. Mesterséges nevelésének kezdetekor 2050 grammot nyomott, héthetes korára már elérte a 2050 grammot, a legutóbbi méréskor pedig pontosan 2800 gramm volt a súlya. Kellően aktív és mozgékony is, így elmondható, hogy felnevelésének legkritikusabb, első szakasza – az állatgondozók munkájának köszönhetően – sikeresen lezárult.
A következő szakasz helyszíne az Egyesült Királyság lesz, közelebbről a dél-angliai Dorsetben található Monkey World főemlősmentő központja. Itt működik ugyanis Európa egyetlen „orangután bölcsődéje”, s ezt a helyet szemelték ki a szakemberek Bulu Mata számára. Jóllehet Budapesten is megvan a szükséges tapasztalat ahhoz, hogy egy orangutánt mesterségesen felneveljenek, annál is inkább, mivel erre már korábban is volt példa, a kicsi számára mégis az a legjobb megoldás, ha egy kifejezetten elárvult orangutánokkal foglalkozó „bölcsődébe” kerül. A Monkey World és a fővárosi állatkerti szakemberek között egyébként is jó a szakmai együttműködés, így a lehető legjobb megoldást sikerült megtalálni a kölyök felnevelésére. Az elmúlt hetekben a szakmai csapat a szükséges papírmunkát is elintézte, s egyeztetett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) égisze alatt működő orangután tenyészprogrammal is.
Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből
A nagy utazás napjául december 8-át jelölték ki. A szállításra nem légi úton, hanem közúton kerül sor közvetlen gépkocsis szállítással, annál is inkább, mivel így biztosítható, hogy Bulu Mata folyamatosan számára ismerős emberekkel legyen. Az útra két gondozója is elkíséri, az állatot pedig nem az ilyenkor szokásos szállítóládába teszik be, hanem egy kifejezetten a kölyök számára készített hordozóban, lényegében a gondozók ölében fog utazni. A kicsinek természetesen út közben is táplálkoznia kell, ezért a gondozók rengeteg tápszert is magukkal visznek. Ez nemcsak az útra lesz bőségesen elegendő, hanem az angliai „orangután bölcsődébe” való beszoktatás időszakára is. A tápszert a szállító jármű szivargyújtójához csatlakoztatható vízforralóval melegítik fel.
A szállítás lebonyolításában a DHL Express sietett az Állatkert segítségére, ahogyan májusban a ritka aranyhasú mangábék szállításakor is. Ezúttal 1900 kilométernyi utat fognak megtenni a DHL flottájában tartozó Mercedes Viano gépkocsival. Az út során áthaladnak Ausztrián, Németországon, Belgiumon és Franciaországon, majd a Csatorna-alagúton – népszerű becenevével élve a „Csalagúton” – át jutnak el az Egyesült Királyságba. A kocsiban mindvégig 24-26 °C-os hőmérsékletet biztosítanak, hogy a kölyök jól érezze magát, s csak a legszükségesebbek miatt fognak megállni.
Angliába utazik a DHL Express segítségével az elárvult orángután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből
Az út várhatóan húsz órás lesz, így a tervek szerint kedden hajnalban érkeznek meg a célállomásra. Bulu Mata ezután egy a számára előkészített, elkülönített férőhelyre kerül, ahol az első napokban a vele utazó budapesti gondozók és a Monkey World munkatársai közösen viselik majd gondját. A későbbiekben fokozatosan ismertetik össze a többi ott élő fiatal orangutánnal, illetve egy idősebb, tapasztaltabb nősténnyel, aki szerencsés esetben akár a kölyök nevelőanyjának szerepét is elvállalhatja.
Bulu Mata elutazásával a budapesti közönség nem marad orangután kölyök nélkül, hiszen november 24-én a csapat egy másik nősténye szintén életet adott egy apróságnak. A most kéthetes kölyök és az anyaállat is teljesen egészséges, így sem mesterséges nevelésre, sem más hasonló beavatkozásra nem volt szükség. A kölyök az állatház nyitva tartási idejében most is folyamatosan látható, ha az őt majomszeretettel ölelgető anyaállat el nem takarja éppen.
DHL – A világ vezető logisztikai vállalata
A DHL a logisztikai ágazat globális vezető vállalata, „A világ logisztikai szolgáltató vállalata.” A DHL a nemzetközi expressz szállítmányozás, a tengeri, légi, közúti és vasúti szállítás, a szerződéses logisztika és a nemzetközi csomagküldés területén kínál szolgáltatásokat ügyfeleinek. Több mint 220 országot és régiót lefedő globális hálózata, valamint 285 ezer, a világ különböző részein tevékenykedő munkatársa optimális szolgáltatásokkal és helyi körülmények ismeretében szolgálja ki az ügyfelek ellátási lánccal kapcsolatos igényeit. A társadalmi felelősségvállalás mellett elkötelezett DHL fontosnak tartja a klímavédelem, a katasztrófa-elhárítás és az oktatás támogatását.
A DHL a Deutsche Post DHL vállalatcsoport tagja. A csoport 2013-ban több mint 55 milliárd eurós forgalmat bonyolított.