fbpx

Az év végi hajrát követően túlkínálat és erősödő árverseny jellemzi a csomagolóanyagok piacát

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 05.
A kiélezett piaci verseny ellenére újabb sikeres évet tudhat maga mögött a Rondo Hullámkartongyártó Kft. Az évi mintegy 12 milliárd forintos forgalmat lebonyolító csomagolóanyag-gyártó vállalat tavaly 5 százalékkal növelte árbevételét, lényegében változatlan termelési volumen mellett.
„Ennél is fontosabb, hogy vállalatunk immár 20 éve folyamatosan nyereségesen működik, s tavaly a tervezetthez képest is magasabb üzemi eredményt sikerült elérni”
– hívta fel a figyelmet Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalatvezető elmondta: a Rondo munkáját segítette, hogy a magyarországi fogyasztás élénkülése 2014 során a kereskedelmi forgalomban is lecsapódott. A kereskedelmi forgalom bővülése pedig a csomagolóiparban is többlet megrendelés-állomány formájában jelent meg.
„Különösen erősnek bizonyult a piacon az év vége. A megrendeléseket hónapokon keresztül a karácsonyi akciókra készülő ügyfelek megbízásai hajtották, főként a szórakoztatóelektronikai termékeket és a fehérárut gyártó vállalatok, valamint az ital- és édességgyártó cégek részéről” – tette hozzá Sigray Mária.
Ezzel együtt a környezetbarát hullámkarton csomagolóanyagok piacán mostanra jelentős túlkínálat alakult ki, amelynek hatása erősödő árverseny formájában jelenik meg a piacon. „A kiéleződő versenyben a csomagolásgyártó vállalatok csak hatékonyságuk folyamatos javításával képesek eredményességük megőrzésére. Ezt tettük mi is. A gyártási folyamatokban 2014 folyamán több fontos újítást vezettünk be. Ennek részeként az ún. szélselejtek méretét csökkentettük, alapanyag-felhasználásunkat hatékonyabbá téve. Ezt a korábbinál is tudatosabb tervezéssel tudtuk elérni. A gépek teljesítményét pedig munkatársaink motiválásával, oktatásával tudtuk tovább növelni” – fogalmazott Sigray Mária.
Ezzel párhuzamosan a vállalat technológiai fejlesztési programja is folytatódott. A Rondo 2014-ben soroksári gyáregységében 350 millió forintos beruházással egy robottechnológiával működő ún. palettázó berendezést telepített. Az új berendezést hivatalosan a vállalat magyarországi működése megkezdésének 20. évfordulóján adták át, és az eszköznek köszönhetően a mintegy 18 ezer négyzetméter alapterületű üzemben teljessé vált az automata áruáramlási rendszer. Idén a tervek szerint egy új hajtogató-ragasztó gépet telepítenek a hullámkartongyárban, a fejlesztés értéke meg fogja közelíteni a 400 millió forintot.