fbpx

Kiosztották a logisztikai szakma legnívósabb díjait

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 17.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság az elmúlt évek során több kategóriában hirdeti meg a magyar beszerzési és logisztikai szakma legnívósabb díjait. A Társaság kiválósági pályázatainak célja, hogy széles körben megismertesse és elismerje a tehetséget, a példaértékű szakmai tudást.

2022. év végén a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) meghirdette a 2022-es Az Év Logisztikai Menedzsere, Az Év Beszerzési Menedzsere, Az Év Beszerzési Csapata, Az Év Fiatal SCM Tehetsége díjakat, valamint a projektről szóló Logisztikai Kiválóság Díjat. A díjakat számos szakmai szempontot figyelembe véve, gondos mérlegeléssel az MLBKT szakmai bíráló bizottságai értékelték és véleményezték. Az MLBKT elnöksége 2023. március 29-i ülésén vitatta meg az értékeléseket, és döntött a díjazottakról.

Döntésük alapján a 2022-es év kiválóság díjait a következő pályázatok nyerték el:

Kötélverő Andrea – Az Év Logisztikai Menedzsere 2022

Kötélverő Andrea (Supply Chain Manager, Busch-Hungária Kft.) 18 éve dolgozik logisztikai és beszerzési vezetőként. A vállalatirányítási rendszerek és a folyamatoptimalizálás mellett mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberi tényezőre, hiszen a rendszereket emberek működtetik.

Kötélverő Andrea
Kötélverő Andrea

Munkája eredményeképpen a Busch-Hungária Kft. ellátási láncának üzemi működését támogató folyamatait sikerült átláthatóvá és hatékonnyá tenni. Az egyedi hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozása révén lehetővé vált, hogy az eddig hulladékként elszállított öntödei öreghomokot más iparág számára felhasználhatóvá tegyék. Két mutató szerint ért el jelentős eredményt: egy beruházás során elköltött CAPEX összeggel szembeni megtakarításnál és a vevői kiszolgálás pontosságának látványos növelésével.

Kanda Gábor – Az Év Beszerzési Menedzsere

Egy termelő vállalatnál kulcsfontosságú, hogy ne legyenek kényszerleállások ellátási problémák miatt. A Kanda Gábor által (beszerzési igazgató, Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.) irányított szervezet többéves, strukturált beszerzés-fejlesztési programmal tudta ezt biztosítani, melyet folyamatosan finomhangolnak.

Kanda Gábor
Kanda Gábor

Gábor egy valóban adatvezérelt folyamat kontrollját látja el. Számos digitalizált döntéstámogató rendszer alkalmazásával érnek el egyre jobb eredményeket, melyek között található teljesítményértékelő rendszer, workflow, adatbányász- és előrejelző alkalmazás is. A folyamatok jelentős részét automatizálták, ilyen például a robot által történő rendeléskiadás. Beszállítóikkal folyamatos és proaktív a kapcsolatuk, a terveiket is megosztják velük. Folyamataikkal és rendszereikkel biztosítják a gyors reagálást az alapanyagok piaci helyzetének változására, ezáltal a gyártás folyamatos ellátását.

Raiffeisen Bank Zrt. Központi Beszerzési és Kiszervezett Szolgáltatások Főosztálya – Az Év Beszerzési Csapata

A Raiffeisen Bank magyarországi működésében már több mint 15 éve tart a beszerzés következetes és folyamatos fejlesztése, amelyet a szervezet vezetésében megfigyelhető stabilitás is nagyban elősegít. Az utóbbi évek fő fejlődési irányai: a banki kiszervezések koordináló szervezetének kialakítása, a szerződéskezelés digitalizálása, a P2P folyamatok hatékonyságának további emelése, a beszállítói struktúra racionalizálása, illetve a belső szervezeti képességek fejlesztése. A legnagyobb lélegzetű feladat a kiszervezése a pénzügyi szektor különösen magas elvárásainak és direktíváinak megfelelő folyamat, valamint az ezt koordináló szervezet kezdeményezése és kialakítása volt.

A csapat tudáséhsége és a vezetők támogatása nyomán fókuszba került a belső kollégák fejlesztése is, amelyre létrehoztak egy tízalkalmas fejlesztési programot. Összességében a csapat által alkalmazott beszerzési eszköztár komplexitása és rendkívül hatékony működtetése példamutató a beszerzési társadalom számára.

Csordás Bence – Az Év Fiatal SCM Tehetsége

A logisztikai területen tevékenykedő, és nyereségesen működő cég vezetőjének lenni minden esetben elismerendő. Különösen akkor, ha ezt valaki 30 éves kora előtt elmondhatja magáról, ahogyan Csordás Bence, a PLOG Consulting Bt. ügyvezetője is. Amellett, hogy Bence vállalkozóként egy logisztika fókuszú tanácsadó vállalatot működtet, tudását és képességeit elkötelezetten állítja egy jó ügy szolgálatába.

Csordás Bence
Csordás Bence

A szakmai díjat nyert projekt apropója ugyan szomorú, de egyben kitűnő szakmai feladat is, hiszen a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi egységének nyújtottak segítő szakmai kezet 2022 februárjában, amikor a szervezetnél kezelhetetlenné vált a beérkező háborús segélycsomagok mennyisége. Rekordrövid idő alatt kellett egy túlterhelt ellátórendszert fejleszteni, és a megoldásokat a gyakorlatban alkalmazni. Az elsődleges célkitűzés olyan logisztikai rendszer kialakítása volt, amely átfogja az adományok fogadását, átvételét, adminisztrálását, tárolását, majd a megfelelő szempontok szerinti elosztását. Az átláthatóság és elszámoltathatóság elsődleges szempont volt. Óriási eredmény, hogy Bence csapatával néhány hónap leforgása alatt képes volt egy, az adott körülmények ellenére is megbízhatóan működő logisztikai rendszert létrehozni, amely biztosítja az Ukrajnába érkező adományok felelős kezelését.

Egri Judit – Az Év Fiatal SCM Tehetsége

Egri Judit, a GS1 Magyarország vezető szabványszakértője eddigi rövid pályafutásánál a tudatosság és az elkötelezettség a legszembetűnőbb, és ezek minden bizonnyal kulcsfontosságú tényezők a GS1-nél elért sikereiben. Szakmailag érdeklődő, és szivacsként gyarapítja tudását. Emellett motivált vezető is, aki párhuzamosan képes operatív munkát működtetni és fejlődni, fejleszteni. Munkahelye tipikusan olyan hely, ahonnan kitűnően belátható a világ, hiszen széles palettáról válogathat a vevők, üzleti partnerek tekintetében. A módszertan, amivel üzleti folyamatokat térképeznek fel és fejlesztenek, nagyban segíti a megrendelőket a tisztánlátásban, illetve a potenciálok megtalálásában, ami megjelent a pályázat alapjául szolgáló projekt esetében is.

Egri Judit
Egri Judit

Judit részt vesz a fiatalok képzésében felsőoktatási keretek között, és rendszeresen publikál a GS1 csatornáin keresztül. Így nemcsak a közvetlen kollégáit inspirálja, de teheti és teszi ezt nyilvános platformokon is.

A Logisztikai Kiválóság Díj két kategóriájának győztesei

Az Év Projektje Díj

Az Év Projektje Díjat kapott a Webshippy Kft. „E-Logisztikai folyamatfejlesztés” pályázata. Napjainkban az e-kereskedelem egyre inkább előtérbe kerül, ennek következtében a teljes körű, kiszervezett logisztikai megoldás (fulfillment) is létszükségletté válik az ezen a területen dolgozni kívánó cégek számára. A megoldás külön előnye, hogy a szoftver egyszerűen bérelhető, nem igényel semmilyen különleges informatikai beruházást, speciális adó és vevő eszközöket, és a bevezetéséhez kapcsolódó betanulási idő is igen rövid. A fejlesztést a bérbeadó saját telepén tesztelik, így a partnerhez már kész, azonnal alkalmazható rendszer érkezik.

A rendszer a teljes folyamatot átfogja az elektronikus rendelésfelvételtől a csomagolásig és kiszállításig. A háttértevékenységek (raktári műveletek, ellenőrzések, visszavételezések) teljes mértékben digitalizáltak, amiket részben saját fejlesztésű robotok végzik. A pályázat sikerességét a külső bevezetési eredmények is alátámasztották, ahol egy jelentős méretű bázist állított a megrendelő az e-kereskedelem szolgálatába, és ezzel szélesítette saját portfólióját.

KKV Díj

KKV Díjat kapott a MAHART Container Center Kft. „Extenzív és intenzív kapacitásnövelési megoldások az intermodális szektorban” pályázata. A megoldás nemcsak abban kiváló, hogy olyan digitális azonosító technikát létesített és helyezett üzembe, amelynek segítségével a napi teljesítményét jelentősen megnövelte, hanem egyúttal a beruházás eredményeképpen jelentősen csökkentette a tevékenységük napi CO2-kibocsátását, és a hatékonyságnövelés ellenére egyetlen munkatársat sem bocsátott el, hanem a kapacitásnövelés többletkiszolgálási igényét fedezte velük. A bevezetett megoldás minimálisra csökkentette az eddig jelentős élőmunka igényt, az azonosítás könnyebbé, átláthatóbbá és lényegesen pontosabbá vált. Ezzel párhuzamosan úgy tudták a tényleges aktív tevékenység fizikai területét növelni, hogy a raktározásra használt területet komplexebb módon vezérelve, a tárolást homogénebb egységekben, egyes tárolandó anyagtípusokat egy könnyen elérhető, külső tárhelyre kiszervezve oldották meg.

nyertesek
Az MLBKT Szakmai díjainak nyertesei

Az MLBKT gratulál minden díjazottnak, örömmel ismeri el a győztesek szakmai elhivatottságát és nagyszerű teljesítményét. Egyben megragadja az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy 2023-ban is várja a jelöléseket a nagyra értékelt szakemberek vagy projektek esetén. A pályázat részleteiről a Társaság honlapján értesülhetnek az érdeklődők.

Sándor Ildikó