fbpx

Átadták a Kelet-közép-európai Gyógyszeripari Kiválósági Díjat a Pharm Connect Kongresszuson

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 19.

A rangos eseményen Európa több mint 25 országból 400-nál is több szakember vett részt. Február 23-án harmadik alkalommal adták át a Gyógyszeripari Kiválósági Díjat a rendezvény keretében, melyet a prominens szakemberekből álló független nemzetközi zsűri döntése alapján ítélték oda, a projektek innovativitását, adaptálhatóságát, fenntarthatóságát és költséghatékonyságát mérlegelve.

A 2014-ben alapított szakmai díj célja, hogy reflektorfénybe helyezze, és felhívja a figyelmet a legkiválóbb, már működő gyógyszeripari és biotechnológiai projektekre és vállalkozásokra, valamint ösztönözze az iparágban tevékenykedő szakembereket további fejlesztések kidolgozására.

Balról: Dr. Hegedűs Lajos, a Teva Gyógszergyár volt vezérigazgatója, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, Termelési Bizottságának elnöke, a Kelet-közép-európai Gyógyszeripari Kiválósági Díj zsűribizottságának tagja, Jeremy Laurens, a Blulog alapító tagja és marketing igazgatója, Zbigniew Bigajz, a Blulog vezérigazgatója, Professor Stane Srčič, a Lubljanai Egyetem Gyógyszertechnológiai karának professzora, Dr. János Bajdik, a Meditop gyógyszeripari laboratóriumának vezetője, Dr. Ács Zoltán, a Meditop vezérigazgatója

Kiváló hőmérséklet- és páratartalom-kontroll

A szolgáltató kategóriában a francia-legyel Blulog vehette át a rangos szakmai elismerést innovatív megoldásaiért. A 2015-ben alapított francia-lengyel cég korszerű megoldása – a valós idejű hőmérséklet-kontroll, páratartalom-ellenőrzés, RF és NFC adatnaplózó, szállítmány-nyomkövetés – elsősorban az olyan, hőre érzékeny anyagok szállítása, raktározása és tárolása során nyújt kiemelkedő segítséget, mint a gyorsan romló és hőérzékeny kémiai anyagok, gyógyszerek és speciális oltóanyagok. Az RF és NFC adatgyűjtésnek köszönhetően a felhasználók valós időben, vezeték nélküli hálózaton keresztül +/- 0.3 °C pontossággal ellenőrizhetik szállítmányuk vagy raktáruk hőmérsékletét egy bankkártya méretű eszközzel, melyet hosszú üzemidő és nagy memóriakapacitás jellemez. A hozzá tartozó ingyenes mobilapplikációval a folyamat telefonról könnyen nyomon követhető, hiszen azonnali hozzáférést biztosít az adatokhoz, és riasztást is küld, ha a szállítmány hőmérséklete a beállított tartományon kívülre esik vagy megsérült.

A megoldás, mindamellett, hogy növeli a folyamatok feletti kontrollt, könnyen installálható, rendkívül felhasználóbarát felülettel rendelkezik, és nem utolsó sorban elérhető áron kerül a piacra.

A fiatal start-up cég olyan megoldásokat is feltalált és kifejlesztett már, mint a Coldfinder – egy QR-kód, amely lehetővé teszi a gyártók számára annak ellenőrzését, hogy az áruházban kínált termékét megfelelő hőmérsékleten tárolják -, vagy a BluTrack, mely nemcsak a hőmérsékleti és páratartalom-paraméterek követését, de az áruk helymeghatározását is lehetővé teszi. Bővebb információ: www.blulog.eu.

Kiváló tablettabevonási módszer

A gyártó kategóriában a magyar Meditop Kft. nyerte el a Kelet-közép-európai Gyógszeripari Kiválósági Díjat innovatív filmbevonatának kifejlesztéséért. A 1991-ben alapított Meditop gyógyszerkészítményeinek fejlesztési stratégiája a preformulációs adatok alapos elemzésére épül, és bizonyos esetekben jelentős kihívásokkal jár, hiszen ha a hatóanyag biohasznosulása alacsony, rossz a vízoldhatósága és rossz a fiziológiás stabilitása is. A gyógyszerforma kialakítása azonban segíthet a fejlesztés során leküzdeni ezeket a problémákat. A Meditop új innovációjával sikeresen és kíméletesen oldható meg a lágy tabletták, a hőérzékeny hatóanyagok jó minőségű bevonása azok károsodása nélkül. Az új megközelítés és gyártási módszer adaptálásával jelentős energia és idő megtakarítható meg a gyártási folyamat során, növelve a termelési kapacitást. Bővebb információ: www.meditop.hu.

A szervező – TEG The Events Group – a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) támogatásával hirdeti meg minden évben a Kelet-közép-európai Gyógyszeripari Kiválósági Díjat két kategóriában: a gyógyszeripart támogató kiemelkedő, innovatív szolgáltatás és/vagy kiemelkedő gyártói megoldás.

A pályázatok beadásának határideje 2018. január 18.

A pályázatról tájékozódjon a www.pharmconnect.hu weboldalon!