fbpx

A csomagolás a logisztikában egy fontoshatékonysági tényező

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 30.

A csomagolás az ellátási lánc fontos eleme, a logisztikai folyamatok része, így a teljesítménye jelentős hatással van a logisztikai folyamatokra, költségekre. A csomagolásmenedzsmentnek az ellátási lánc szempontjait is figyelembe kell venni, vagyis a csomagolástervezés sokkal komplexebb feladat, mint egy kívülálló gondolná. A csomagolással csökkenteni lehet a nyersanyag-felhasználást, javítani a fenntarthatóságot, azaz a gazdasági eredmények mellett komoly környezeti hasznot is el lehet érni.

A csomagolásnak sokrétűnek kell lennie, sokféle funkciót kell betöltenie: védelem (mechanikai és barrier); azonosítás; a termék összefogása; kezelés egyszerűsítése; kommunikáció; marketing. A sokféle funkció közül szinte mindegyik fontos a logisztika számára is. A csomagolás védi a terméket a környezeti hatásoktól és a környezetet a termék által okozott károktól.

A csomagolás típusai

Elsődleges (primer) egyedi/fogyasztói csomagolás: közvetlenül tartalmazza a terméket, információt ad a termékről, és használatáról.

Másodlagos (szekunder) gyűjtőcsomagolás: összefog több primer csomagolást, biztosítja a szállíthatóságukat, könnyű kezelhetőségüket.

Harmadlagos (tercier) szállítói csomagolás: több gyűjtőcsomagolásból képzett nagyobb csomagolási egység, amelynek alapja a raklap, egyszerűsíti a szállítást, elosztást.

A jól kiválasztott, optimálisan megtervezett csomagolás előnyei

Jobb vevőkiszolgálás, csökkenti a szállítási költségeket, a károsodás miatti veszteséget, egyszerű kezelést, jobb használhatóságot biztosít, környezetbarát, kevés hulladékot képez, újrahasználható vagy könnyen reciklálható, mint információhordozó lehetővé teszi a kommunikációt.

A csomagolás logisztikai funkciói a logisztikai folyamatok támogatására szolgálnak; nagyban hozzájárulnak a logisztikai folyamatok hatékonyságához. Így a hatékonysági kritériumok vizsgálatánál fókuszban vannak a csomagolások.

Csomagolási rendszerek problémái

Sokféle csomagolási rendszer van, az egyediség és a heterogenitás megnehezíti az egységesítésüket. Probléma továbbá a térfogati kihasználatlanság, az állag megóvása, a károsodás, a méretezés és az átláthatóság hiánya. A térfogat-kihasználtság lehet csekély az egyedi, a gyűjtő-, a szállítói csomagolásnál, sőt még a rakodótérben is, ami nagy pazarlást eredményez. A termékcsomagolások túlméretezése, a csomagolásban lévő sok levegő nemcsak a fogyasztó megtévesztése, de értékes források pazarlása is egyben. A gyűjtő- és szállítói csomagolások megfelelő méretezésével, jó anyagválasztással, stabil rakományképzéssel, erős rakománybiztosítással elkerülhetjük a raktározás, szállítás során keletkező károkat. A csomagolási rendszer felépítésekor gondolni kell arra is, hogy a szállítás gazdaságos és sérülésmentes legyen.

Csomagolások optimalizálása

A csomagolás minden szintjén, az egyedi, a gyűjtő-, a szállítói csomagolásnál, a teljes rakománynál optimális felület- és térfogat-kihasználtságot kell elérni. Nagyon lényeges, hogy a csomagolások ne legyenek se túl-, se alulméretezve. A túlméretezés felesleges anyagfelhasználással és környezetterheléssel jár, az alulméretezéssel az áruvédelem nem biztosított, komoly károk keletkezhetnek, ha a csomagolás szilárdsága nem megfelelő, összeroppan a terhelés alatt.

Törekedni kell a költségek és a környezetterhelés csökkentésére a csomagolóanyag fajtájának és erősségének kiválasztásával is. Fontos vállalati döntést igényel a csomagolások számának eldöntése az árucikkek számát figyelembe véve. Jól méretezett csomagolással is adódhat probléma a nem megfelelő minőségbiztosítás, a szakszerűtlen kezelés, a gyenge rakománybiztosítás miatt.

A logisztikai költségek része a csomagolási költség

A csomagolási költségek egy része közvetlen költség: beszerzési vagy bérköltség. A közvetett költségek a csomagolástól függő tételek: szállítás, újrafelhasználás, kezelés, törés, raktárhely szükséglet, veszteség.

Jól kiválasztott, optimálisan megtervezett csomagolással a közvetlen és közvetett költségeket is jelentősen csökkenteni lehet, ami természetszerűleg a logisztikai költségek csökkenését jelenti.

Intelligencia és átláthatóság a jövőben

Okos és intelligens csomagolásokra van szükség a jövőben megfelelve az ipar 4.0 követelményeinek. Példaként néhány innováció, amely nagy előrelépést jelentett ezen a területen: a térfogatmérés rendszere rakományképzésnél, a 3d nyomtatás, a drónokkal történő csomagszállítás.

Így támogathatja a csomagolás a logisztikát

Biztonságos többutas tároló

Nagy értékű áruk biztonságos tárolására fejlesztette ki a Bito a plombával zárható többutas tárolót. Az áru feladásakor a plombán lévő kódot okostelefonnal leolvassák, egy applikáció segítségével továbbküldik a címzettnek, aki ellenőrzi a kódot és ezzel együtt az áru sértetlenségét.

Praktikus PET-tartály, minimalizált környezetterheléssel

Vevői kérésre fejlesztette ki az RPC a 10 és 15 literes PET-tartályt, amelynek fedele speciális kiképzésű, jó halmazolást tesz lehetővé, és 30%-kal könnyebb, mint a korábbi HDPE tartály. A négyszögletes forma jó stabilitást és raklapkihasználtságot eredményez. A kompaktság nagy logisztikai előnyt biztosít a szállításnál. A kisebb tömeg és a jobb raklapkihasználtság miatt a széndioxid-kibocsátást 20%-kal sikerült csökkenteni a csomagolás teljes életciklusa során.