fbpx

Hullámpapír dobozt gyártunk, kompromisszumot nem ismerve

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 május 09.

A Buda Doboz Csomagolóipari Kft. azzal a céllal kezdte meg működését 2020-ban, hogy különféle fajtájú, méretű, típusú és színű, egyedi hullámpapír dobozokat tervezzenek és gyártsanak, az akár néhány tízdarabos igényeket is kiszolgálva. Az élet hamar igazolta a cégvezetőket, hiszen megrendeléseik száma folyamatosan növekszik.

Tudatosan, lépésről lépésre készítettük elő az indulását

A Buda Doboz Csomagolóipari Kft.-t két elszánt és lelkiismeretes férfi, Hajmási Gábor és Reisz István alapította, ami rövid idő alatt sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. De vajon mi a siker titka?

– Nagyon sok előkészítő munka után, 2020-ban alapítottuk meg Istvánnal a Buda Doboz Csomagolóipari Kft.-t. Ez egy tipikus családi vállalkozás, amelyben jelenleg a család öt tagja vesz részt, ráadásul a dolgozók egy része is a tágabb ismerősi körhöz tartozik. Talán különösnek tűnhet, de korábban egyikünk sem foglalkozott csomagolóanyag-gyártással. Különböző területről érkeztünk, mint pénzügy, egészségügy és államigazgatás. Olyan családi vállalkozást kívántunk megvalósítani, ahol jól kihasználhatók az egyes családtagok különböző képességei. Ahol mindenki megtalálhatja azokat a részfeladatokat, amivel a legtöbbet adhatja a vállalkozásunk számára – mutatja be a kezdeteket Hajmási Gábor.

Először két, eladásra kínált csomagolóipari vállalkozást akartunk megvásárolni. Sajnos azok az üzletek nem köttettek meg, viszont a cégek átvilágítása során részleteiben ismerhettük meg az iparágat és a dobozgyártó cégek működését. Az így felhalmozott ismeretek és tapasztalatok birtokában úgy gondoltuk, hogy akár egy kezdő vállalkozás is sikerre vihet egy hullámlemez-feldolgozó üzemet. Tudatosan, lépésről lépésre készítettük elő a vállalkozás indulását, megtervezve az apró részleteket is, míg végül megkezdődhetett a termelés.

A csomagolóanyagok gyártása jelenleg a Székesfehérvár melletti, Seregélyes-Jánosmajor Ipari Parkban, bérelt üzemcsarnokban folyik. Azért választottuk ezt a lokációt, mert innen nemcsak a fővárosi ügyfeleink érhetők el az autópályán rövid idő alatt, hanem a Dunántúlon felmerülő igényeket is kielégíthetjük.

Az akár néhány tízdarabos rendelés sem akadály

Kiváló minőségű, új berendezésekkel kezdte meg működését

Milyen szintű gépparkkal kezdtek, és fejlesztettek-e azóta?

– Sok kezdő vállalkozás választja azt az utat, hogy először csak minimális gépparkkal indul, majd hosszú évek alatt, folyamatos fejlesztésekkel jutnak olyan szintre, amikor már szinte minden vevői igényt képesek kiszolgálni.

Hajmási Gábor és Reisz István, a Buda Doboz Csomagolóipari Kft. alapítói

Mi már az induláskor a termékek széles skáláját kívántuk gyártani, a gépparkot is ennek megfelelően alakítottuk ki. Minden olyan gép és eszköz rendelkezésünkre áll, amivel akár stancolt dobozokat, TFL-dobozokat is gyárthatunk a legkülönbözőbb méretben, amiket igény esetén színes feliratokkal, logókkal is elláthatunk. A nyomtatáshoz félautomata szitázó berendezés is rendelkezésünkre áll.

3 méter széles hengerstanc két kivágószerszámmal

A gépek minőségében sem kötöttünk kompromisszumot: kizárólag újakat vásároltunk, megbízható beszállítóktól. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy egy 3 méteres hengerstanc is rendelkezésünkre áll, amivel még az igen nagyméretű dobozokat is legyárthatjuk. Ennek a gépnek a beszerzése különösen sikeresnek tekinthető, hiszen már eddig is számos olyan megrendelésünk volt, amelyet egykisebb géppel nem teljesíthettünk volna.

Egyedi igényekre hangoltgyártástechnológia

Kik a célközönségük, próbálnak-e valamilyen rést kitölteni?

– A vállalkozás indítása előtt részletesen felmértük, hogy milyen területről érkezhetnek a megrendelések. Az élet igazolta a terveinket, a megrendeléseink zöme onnan érkezik, ahonnan vártuk. A magyar kkv-szektor számos szereplője küzd azzal a problémával, hogy csak nagy nehézségek árán képes becsomagolni a kis vagy közepes sorozatban gyártott termékét egyedi méretű dobozba. Számukra is megoldást nyújtunk, hiszen akár néhány tízdarabos sorozatokat is elkészítünk, amely utána rugalmasan növelhető pár ezer darabos megrendelésekig. Webáruházaktól kezdve, kézműveseken át, a kistermelőkig számos megrendelőnk található, akik jellemzően a saját termékeiket szeretnék hullámpapír dobozba csomagolni.

Már a termelés indítása előtt számos megrendelést kaptunk. Ez is bizonyította számunkra, hogy jó úton járunk, mutatkozik igény a kis sorozatban gyártott egyedi hullámpapír dobozokra. A kereslet eddig folyamatosan magas szinten áll, lényegében jelentősebb mértékű szezonalitás nélkül kapjuk az ajánlatkéréseket. A kereslet tehát erős ebben a szegmensben, de természetesen tapasztalható verseny a dobozgyártó cégek között. Emiatt igyekszünk mindig a legkedvezőbb ajánlatot adni a megrendelőink részére. Annak pedig különösen örülünk, hogy egyre nagyobb arányú a visszatérő vevők köre, akik rendszeresen rendelnek tőlünk, újfajta dobozokat is. Ezzel együtt még rendelkezünk szabad kapacitással, habár ez a gyakorlatban a második vagy harmadik műszak megszervezését jelenti a gyártás során.

Komplexitásban gondolkodunk

Igény esetén tervezést is vállal a Buda Doboz Kft.?

– Fontosnak tartjuk, hogy komplex szolgáltatást nyújtsunk, ezért beszereztük az egyik legelterjedtebb doboztervező szoftvert, amivel nemcsak megtervezhetjük a dobozokat, de azokról 3D képeket is készíthetünk, amit egyre inkább igényelnek is a megrendelők. Egy 3D-s látványterv sok potenciális megrendelőt győzött már meg eddig is arról, hogy bennünket válasszanak.

A tervezés során – természetesen a megrendelői igény mellett – mik a legfőbb irányvonalaik?

– Olyan iparágban tevékenykedünk, amely rendkívül árérzékeny termékeket forgalmaz. Emiatt mindig az olyan legolcsóbb megoldásra törekszünk, amely a minőségi követelményeket is kielégíti. Megvizsgáljuk, hogy miként készíthetjük el úgy a dobozt, hogy közben a lehető legkevesebb alapanyagot használjuk fel. Megrendelőink részére rendszerint ajánljuk az önzáró dobozokat, amelyek a tető-fenék-lapolt társaikhoz képest nemcsak elegánsabbak és egyre népszerűbbek, de záródásuk miatt alkalmazásukkal a csomagolás során idő és ragasztószalag is megtakarítható.

Gyors, hatékony kiszolgálás

Cégüknél hogyan zajlik a folyamat a megkereséstől az átadásig?

– Az ajánlatkérések többsége – jellemzően kkv-szektorról lévén szó –a honlapunkon megtalálható ajánlatkérő felületen érkezik. Ezt mindannyian látjuk, és lehetőségeinkhez mérten a lehető leghamarabb felvesszük a partnerrel a kapcsolatot. Ha a kívánt terméket el tudjuk készíteni, akkor az ajánlatkérőnek részletes írásbeli ajánlatot küldünk, ami tartalmazza a termék és a gyártás minden fontos paraméterét. Az ajánlat elfogadása után beütemezzük a gyártást, amelyről a megrendelőt is értesítjük. Az elkészült termékek átvehetők az üzemünkben is, de a partnereink többsége házhoz szállítással kéri azokat. A nagyobb dobozokat jellemzően saját teherautónkkal szállítjuk ki, így külsős fuvarozó igénybevétele sem szükséges.

Határidő tekintetében mennyire rugalmasan képesek alkalmazkodni az elvárásokhoz?

– A kisebb megrendeléseket rövid határidővel kielégítjük, mivel a legfontosabb alapanyagokból állandó készletet tartunk. A nagyobb mennyiséghez általában külön vásároljuk a szükséges anyagot, ilyenkor természetesen a papírgyártón is múlik, hogy mikorra vállaljuk az áruátadást. Gyakran fordul elő, hogy részteljesítésekkel alkalmazkodunk a megrendelői igényhez, hogy folyamatosan csomagolhassák a termékeiket.

A hullámpapír dobozhoz hálós térkitöltőt is gyártanak a Buda Doboz Kft.-nél

A jövőbeli fejlesztések a hatékonyságnövelésre, automatizálásra irányulnak

A működésükben mennyire hangsúlyos a környezetvédelem?

– Kizárólag újrahasznosított alapanyagból dolgozunk, valamint a dobozok nyomtatásához is csak vizes bázisú festéket használunk. Mindezt egyre több megrendelőnk meg is követeli, aminek örömmel teszünk eleget. Jó látni, ha nemcsak nekünk, hanem a vevőinknek is fontos a körforgásos gazdaság. Ennek érdekében az üzemcsarnokunk fűtését is biomasszával oldottuk meg.

Az elmúlt két év alatt figyelemre méltó eredményt értek el. Mik a jövőbeli terveik?

– Habár most is számtalan féle és méretű terméket állítunk elő, középtávon szeretnénk a termékpalettánkat tovább színesíteni kasírozott dobozokkal. Emellett a hatékonyságnövelés érdekében az automatizálásra irányulnak a jövőbeli fejlesztéseink, ami minden bizonnyal többlépcsős folyamatként valósul meg.

A nemzetközi csomagolóipari fejlesztéseket is figyelemmel kísérjük, hogy mindig naprakészek legyünk, új lehetőségeket, megoldásokat kínálhassunk partnereink számára.

Csomor Zsolt