Díjazott logisztikai fejlesztések

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 26.

Az idei évben is megrendezésre került két neves kiállítás, a FachPack Nürnbergben és a LogiMAT Stuttgartban. Cikkünkben e két esemény díjazottjait mutatjuk be.

Német Csomagolási Verseny

Független zsűri választotta ki 9 kategóriából a 40 legjobb alkotást, melyből a logisztikai kategória nyerteseit ismertetjük.

Ecobin

Nevezés, gyártás: Georg Utz GmbH, Schüttorf

Fejlesztés: Heiner Ennen, Georg Utz GmbH, Schüttorf

Felhasználó: Böllhoff GmbH Bielefeld

 

A Georg Utz GmbH a bielefeldi Böllhoff GmbH cég részére, az Ecobin tároló sorozathoz innovatív RFID-vezérelt szállítási rendszert fejlesztett. A moduláris tartályok az ECOSIT® (ECOnomic Supply InTime) szolgáltatócsomag alapelemei, hogy a logisztikai láncot a diszpozíciótól a megérkezésig egységes csomagolási rendszerrel elégítsék ki. Az új tartálysorozat kitűnő funkcionalitása növeli a hatékonyságot, költségmegtakarítást, valamint jó minőséget eredményez. A rendszer különleges tulajdonságai a vertikálisan haladó áttetsző nyitó/zárólemezek, valamint az RFID-címkék vagy a digitális displayek rögzítése. A tartályok speciális alja stabil és biztos halmazolást tesz lehetővé. A különböző méretű tartályok (150×200, 200×300 és 300×400) különböző elrendezéssel halmazolhatók egymás alatt, amely egyben gátolja az elmozdulást. Egyedi és jövőbeli követelmények esetén lehetséges a fenékrészen transzponder elhelyezése.

Safebox

Nevezés, gyártás: 3 V GmbH Verpackung

Fejlesztés: Achim Riedel

Felhasználó: ipar és kereskedelem

A Safebox innovatív csomagolási koncepció a csomagküldő kereskedelem számára, különösen az állandóan növekvő E-Commerce, illetve az online megrendelések teljesítéséhez. A termék rögzítése, valamint a párnázás, amelyet egy papírelemmel beleértve a ragasztószalagon valósítanak meg, a járulékos töltőanyagot megtakarítja. Mindezek fokozzák a termék fenntarthatóságát, mivel kisebb az anyagfelhasználás (főleg a megtakarított töltőanyag jóvoltából, amely rendszerint műanyag). A teljes csomagolás környezetbarát, és ezért nyersanyagként újrahasznosítható. A doboz könnyen felállítható. A csomagolás egyszerűen kezelhető az önzáró ragasztás, a feltépőszalag valamint a fokozottan biztonságos szerkezet, az erős dobozfenék és a kettőzött oldalak mind-mind a koncepciót szolgálják.

Wheelbox

 

Nevezés, gyártás: Papierverarbeitung Hanns Julius Lichtenberger GmbH

Fejlesztés: Erich Ofer

Felhasználó: PVM-Mannheim

A Wheelbox, az alumínium keréktalpak szállítási csomagolása, amelyet következetesen e funkcióval használnak. Alkalmazható darabáruként vagy csomagként való küldéshez is. A belső csomagolás konstrukciójának a külső csomagolással való egyeztetésével a termékvédelmi, valamint a szállítási követelmények optimálisan megvalósulnak. A tömeg arányainak figyelembevétele az árugazdaságos tárolását és szállítását teszi lehetővé. A koncepció eredménye a hullámpapírlemez szabásmintájának egyszerű kezelése a felállítástól a csomagolásig, valamint a környezetkímélő megoldás a minőségazonos szerkezeti anyaggal.

LogiMat díjazottak

 

Bestes Produkt

A 2018 évi LogiMAT ismét rekordot ért el 55300 látogatóval. A Stuttgartban rendezett intralogisztikai kiállításon 40 országból 1564 kiállító vett részt. Mint minden évben, idén is az első napon egy ünnepélyes megnyitó keretében adták át a három győztesnek a „Bestes Produkt” (a Legjobb termék) kitüntető címet. A tudósokból és újságírókból álló független zsűri a három győztes céget az összesen több mint 100 beérkezett nevezésből választotta ki most már 15. alkalommal.

Szoftver, kommunikáció, IT

 

A díjat a Berger Engineering GmbH-nak ítélte a zsűri a „SEOS Technology” fejlesztéséért és megvalósításáért. A SEOS szoftver alkalmazása csökkenti a polcok kiszolgálógépeinek, tehát rakodódaruk rezgéseit, és így nagyobb tárolási teljesítmény lehetséges a magas raktárakban. A gyártó a Berger Engineering szerint a SEOS a leghatékonyabb szoftver a tárolási kapacitás növelésére a magas raktárakban. Alapelve az, hogy megelőzi a rezgéseket, mielőtt bekövetkeznének. Ily módon nagy gyorsulási értékek érhetők el anélkül, hogy növelnék az anyagterhelést és a kopást. A szoftverrel elkerülhető a mechanikai túlterhelés, és így különösen a hajszálrepedések elkerülése az daruk lábánál. Az SEOS által optimalizált vezetési görbék megvédik a motort, a sebességváltót és a hajtókerekeket is. Az eredmények: a mechanikus alkatrészek hosszabb élettartama és alacsonyabb karbantartási költségek. Az új rendszerek felszerelése mellett a SEOS szoftver meglévő rendszerekbe való integrálása lehetséges, költséghatékony és egyszerű alternatíva a magasraktárak bővítéséhez. A szabadalmazott világújdonság a SEOS-Calculator (Speed and Energy Optimization System) egy komplett megoldás a magasraktárak teljesítményének növelésére, amely 40%-os növekedést eredményezhet. Mindez azt jelenti, hogy óránként ennyivel több egységrakomány, rakodólap szállítható. Ezen kívül a rendszer stabilitása 1,4-szeres, így magasabb polcokat lehet építeni. A hagyományos megoldásokkal szemben 233%-kal gyorsabb, a beindítási idő pedig 30%-kal csökken. A SEOS-t először a 2015. évi LogiMAT-on mutatták be, azóta megtörtént a szabadalmaztatás és sikeres üzletkötések értékesítések és üzembehelyezések jöttek létre.

Kommissiózás, szállítás, emelés, raktártechnika

Ezen a szakterületen a zsűri a Magazino GmbH-nak ítélte a díjat a LogiMAT-on először bemutatott SOTO robot raktártechnikai berendezéséért. A logisztika automatizálása egyre fontosabb szerepet játszik a folyamatok egyszerűsítésében. Az intelligens robot a szakkiállításon ünnepelte premierjét. Bár a robotok lényegesen nagyobbak, mint az ember, de a kialakításuk révén biztonságosan képesek mozogni ugyanazokban a terekben, mint a munkavállalók. Így tehát a szokásos polcok és sorok között végzik el a fárasztó és monoton raktári feladatokat. A gépek a megfelelő dobozokat belső „raktárukba” rakják, majd a kijelölt helyre szállítva elhelyezik azokat. Mindezt nem a korábbi, vezetékekkel irányított, a dolgozók munkáját zavaró módon teszik, hanem a valós idejű 3D képek, illetve érzékelő segítségével önvezető üzemmódban képesek erre. A német cég a működtetést vezérlő rendszert ACROS-nak (Advanced Cooperative Robotic Operating System) nevezte el. A SOTO a világ első érzékelő robotja, amelynek képességei ilyen összetettek.

 

Az új robot kombinálhatja a kézi munkafolyamatokat, és különösen hatékonyan használható a divatlogisztikai elosztóközpontokban. A SOTO képességeinek köszönhetően az ergonómiailag kedvezőtlen feladatok ellátására képes a munkavállalók számára, mint például a 15 kg-ot súlyos, nagyon mély vagy különösen magas polcokra helyező dobozok, amelyek magassága 5 cm és 246 cm közötti lehet. A megfogóval a robot 600x400x400 mm-es méretű tárgyakat mozgathat, és ideiglenesen akár nyolc doboz is tárolható. Az eszközök egymással való összekapcsolásával a robotok folyamatosan tanulhatnak és továbbfejlődhetnek.

Azonosítás, csomagolás, rakodási technika

A díjat a ProGlove cégnek ítélte a zsűri a „ProGlove Mark” nevű termékükért, amely egy okoskesztyű az emberi kéz segítőeszközeként. Az okoskesztyű jóvoltából a dolgozó mindkét kezét tudja használni. A hüvelykujjal egy gombnyomásra betáplálja vonalkódot, és közvetlenül optikai, akusztikai jelzést ad a kesztyűt viselő dolgozónak. Ezzel tudatja, hogy a megfelelő szerszámot választotta, vagy hogy a munkamenet megfelelő sorrendjét betartotta. Ezáltal felesleges a képernyőre pillantás és a kesztyű használatával a szkenner kezelése is megtakarítható. Az eredmény, hogy növekszik gyártási és a logisztikai folyamatok sebessége. A mozgási szenzorok segítségével a munka lépései dokumentálhatók és a hibák a megtörténéskor felismerhetők. A ProGlove kesztyű egy központi komputeregységből és a munkakesztyűbe integrált elektronikából áll.

A ProGlove kesztyű alkalmazza a John Deere Mannheimben található üzeme, amely így javította a logisztikai folyamatok minőségét; a Skoda Logistics Mladá Boleslavban; az  Audi-csoport ingolstadti üzeme, ahol különböző alkatrészeket rendelnek és csomagolnak nagyobb karton dobozokba szállítások céljából; a pneumatikus és az elektromos automatizálási technológiát forgalmazó Festo AG, amelynek scharnhauseni technológiai üzemében a ProGlove javítja a kapcsolatot a gyártási- és a logisztikai folyamatok között.

Eiler Olga