Termék- és környezetvédelem egyben – Avagy így csökkentsük költségeinket a csomagolás optimalizálásával

Nagyok az elvárások az egyedi, a gyűjtő- és a szállítói csomagolásokkal szemben egyaránt. A becsomagolt áru biztonsága, a szállítás közbeni károk elkerülése, illetve minimalizálása a legfontosabb követelmény. Természetesen a praktikum, az esztétikum és a környezet védelme is lényeges szempont. Nem csoda, hogy a csomagolóanyagok, a csomagolási folyamat költségei komoly tényezőt képviselnek, csak erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és sok esetben alábecsüljük a csomagolási költségeket.

Íme, a költségek!

A csomagolási költségekből 20-30% a csomagolóanyagokra, és 70-80% a csomagolási folyamatokra fordítódik. A csomagolási költségek függnek a csomagolási formától, az iparágtól, a cég méretétől és egyéni tényezőktől. Előre nem látható költség a csomagolóanyagok raktározása, a csomagolási hulladék kezelése, illetve a belső logisztikai költségek. Az optimális csomagolás megtervezése nem egyszerű feladat: a csomagolási forma, a méret, az anyag, a design tekintetében a lehető legjobb megoldást kell választani a létező legjobb beszállítótól. A már meglévő csomagolások optimalizálása is nagyon fontos a gyártásnál és a logisztikában éppúgy. Komoly költség-megtakarítást lehet elérni, de a hatékonyabb munkavégzés, kisebb lekötött raktárkapacitást és jobb fenntarthatóság sem elhanyagolható eredmény. Már kis változtatás is nagy megtakarítást eredményezhet.

Intelligens csomagolásoptimalizálás

Általában érdemes külső szakértőket igénybe venni a folyamatok átvilágításánál, vagy a beszállítókra támaszkodni a csomagolóanyagok optimalizálásánál, de a kontrolling segítségével is ki lehet mutatni a problémás területeket. Nagyobb vállalatok esetében az egyes gyártóhelyek különböző adottságait is figyelembe kell venni. Elemezni kell a teljes ellátási láncot, a csomagolóanyag beszerzést, a belső logisztikát, az elosztást, az áru kiszállítását.

A csomagolásoptimalizálás célja Legtöbb esetben az anyagfelhasználás csökkentése a cél, ebben az esetben gazdasági eredmény környezeti haszonnal is társul. Lehet optimalizálni a csomagolást a reciklálhatóság, komposztálhatóság vagy biológiai lebonthatóság érdekében is. A két utóbbi cél rendszerint nem jár megtakarítással. A szállítás hatékonyságának növelése is lehet a cél, ilyenkor a könnyített csomagolások kapnak szerepet, pl. gyakran cserélik le az üveget PET-re. A könnyített csomagolásoknak azonban nem lehetnek rosszabbak a paraméterei stabilitás, termékvédelem tekintetében, mint az eredetinek, így a könnyített csomagolások különleges konstrukciós megoldást igényelnek. A csomagolásoptimalizálás lépései

1. A marketingstratégia részeként első lépés a csomagolási stratégia kialakítása, vagyis hogy a termékhez milyen csomagolást szeretnénk, és elsősorban milyen vevőkörnek szánjuk a terméket. Az egyedi csomagolási design érvényesítése a gyűjtő-, szállítói csomagolásnál is fontos. Az egységesség, az imázs hatása nem elhanyagolható. A csomagolóanyag megválasztása, a csomagolás méretének definiálása kulcsfontosságú.

2. A csomagolóanyag mennyiségének csökkentése kevesebb csomagolóanyag felhasználást eredményez és környezeti szempontból is lényeges.

3. A sokféle csomagolás, sok beszállítótól, kicsi rendelési mennyiségekkel, magas beszerzési költségekkel jár, kicsi automatizáltsági fokot, nagy raktárkészletet jelent. A csomagolások sokféleségének ésszerű csökkentésével, több termékhez használható multicsomagolások bevezetésével jobb beszerzési kondíciókat tudunk elérni. A karton méreteit a termékhez kell igazítani, hogy a térfogat kihasználtság a lehető legjobb legyen a kartonon belül. Ugyanakkor a karton méreteit úgy megválasztani, hogy rakományképzéskor a helykihasználtság a raklapon minél jobban közelítsen a 100%-hoz, így lényegesen jobb logisztikai teljesítményt tudunk felmutatni.


AirOfilm perforált stretch fólia

4. A csomagolóhelyek praktikus, ergonómiailag átgondolt megtervezése, csomagológépek használata jelentősen lerövidítheti a csomagolási folyamatot.

5. A csomagolás járulékos költségeit csökkenteni tudjuk a beszállítónál történő raktározással.

6. A csomagolási hulladék mennyiségét többutas rendszerekkel tudjuk csökkenteni.

7. A szállítás közben keletkező károk bekövetkezésének valószínűségét tudjuk csökkenteni a csomagolások tesztelésével, különböző indikátorok (pl frissességi), dézsmálásbiztos megoldások alkalmazásával.

8. Környezeti szempontok előtérbe helyezésénél kézenfekvő a csomagolások anyagaként reciklált anyag felhasználása.


Fröccsöntéssel készült joghurtos pohár

Vizsgálati módszer a csomagolások optimalizálásához (made for recycling)Egy új értékelési módszert dolgozott ki az Interseroh és a Bifa a csomagolások reciklálhatóságának megállapítására. A Fraunhofer által felülvizsgált rendszer kidolgozásának az volt a célja, hogy a csomagolások jobban megfeleljenek a reciklálás követelményeinek, és az újrafeldolgozással kapott másodnyersanyagokat visszavezessük a körforgásba. A tudományosan kidolgozott értékelési rendszer már a csomagolás kialakításakor segít megállapítani a reciklálhatóságot. A 3 lépésből álló pontozásos rendszer első lépésében azt kell megvizsgálni, hogy a fogyasztó egyszerűen el tudja-e dönteni szelektív gyűjtésnél, hová tegye a csomagolást. A második lépésben azt kell nézni, mi történik a csomagolással válogatásnál. A meglévő válogatási technológiákkal szétválaszthatók-e a komponensek, és egyértelmű-e, hogy melyik anyagfajtához sorolhatók. A harmadik lépésben azt kell eldönteni, hogy a csomagolás alkalmas-e anyagában történő hasznosításra, vagy pl. a címkék, színezékek, záróelemek nehezítik a reciklálást. Minél több pontot ér el a csomagolás egy 20-as skálán, annál egyszerűbben, jobban reciklálható. Ezzel az értékelési módszerrel a csomagolások gyenge helyei jól azonosíthatók. Minél jobban működik az újrafeldolgozás, annál jobbak a másodnyersanyag minőségi paraméterei. A módszer a csomagolásoptimalizálás fontos része, hiszen már a csomagolási design kialakításakor figyelembe kell venni a reciklálhatóságot.

Lehetőségek és példák

A stretch fólia esetében nagy megtakarításokat lehet elérni, választáskor a fólia vastagsága, nyúlása fontos paraméter. Sok esetben a stretch fólia helyett stretch szalag is megfelelő tartást ad. Már létezik hálós stretch fólia is (AirOfilm) olyan rakományokhoz, amelyeknél a szellőzés nagyon fontos, pl. gyümölcsökhöz, zöldségekhez, vágott virágokhoz, kertészeti termékekhez, állateledelekhez, gyógyszerekhez.


Szállítódoboz hütött és hűtést nem igénylő termékek együttes szállítására

A Thimm a Cooland Freeze egyutas csomagolási koncepcióját a svájci COOP-nak fejlesztette ki különböző hőmérsékleten történő szállításhoz. Így mélyhűtött, hűtött, és hűtést nem igénylő termékeket együtt lehet szállítani. Egy hullámkarton doboz csomagolás biztosít jó szigetelést egy natúrszálakból készült béléssel, ami PE fóliába van ágyazva. A szigetelés a csomagolás 10%-át teszi ki, a 90% reciklált papírból készült hullámkarton. A vizes hűtőelemeket és a szárazjeget újrafelhasználják.

Az Ayran török joghurtot eredetileg rézből készült pohárban kínálták a piacon. A Bayerische Milchindustrie már modern műanyag poharat használ, amelynek felületén sikerült a hagyományos rézedény szerkezetét megjeleníteni, és a mélyhúzás helyett fröccstechnológiát alkalmazva a fröccsöntéssel egy lépésben lehet címkézni (in mould label/IML) a terméket. A pohár jól kezelhető a fehér szín a koncepció része, a csomagolás gyártója a Greiner Packaging.

A DS Smith e-kereskedelem számára kifejlesztett csomagolási megoldása primer és szekunder csomagolás egyben egy egységet képezve. A barna szekunder csomagolás közepén fut egy 5 mm széles feltépőszalag, amelynek felbontásával és a két fél doboz széthúzásával a csomagolás könnyen felnyitható, és a primer csomagolás a kicsomagolás igazi élményét adja. A barna csomagolás vissza zár ható, ragasztószalaggal leragasztva az áru vissza küldésére is alkalmas.

Csomagolásoptimalizálás a jövőben2019-től életbe lép az új csomagolási rendelet, amely maximálisan a környezetvédelemre fókuszál. A rendelet szerint a csomagolásokat úgy kell kialakítani, hogy újrafelhasználásra vagy újrafeldolgozásra alkalmasak legyenek, a környezetterhelésük a lehető legkisebb mértékű legyen. A csomagolások hulladékként a lehető legnagyobb részarányban legyenek reciklálhatók a mindenkori reciklálási és válogatási technikák figyelembevételével. Vagyis rá leszünk kényszerítve, hogy optimalizáljuk a csomagolásokat a környezeti hatás tekintetében, és ha már változtatunk, összeköthetjük ezt egy olyan megoldással, amely gazdasági eredménnyel is jár.

Kiss Rozália

csomagolás csomagolóanyag feldolgozás gazdaság hulladék logisztika raktár raktározás szállítás