fbpx

Még nem a robot, a szakemberhiány a gond

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 11.

Miközben még attól félünk, hogy a robot elveszi a munkahelyeket, mind több álláshelyet hoz létre az egyre dinamikusabban fejlődő digitális ipar és szolgáltatás. Aki lemarad, kimarad.

 

Muszáj

A digitális technológiában jártas szakemberek nélkül csökken a gazdaság tőkevonzó-képessége – ezt a fontos megállapítást idézi a 24.hu az EY tanácsadó cég HR-felmérése révén, amely hozzáteszi: a döntéshozók többsége szerint a digitális készségek hiányának negatív hatása van az árbevételre és a vállalatok működési hatékonyságára is. Nem véletlen, hogy a cégek lépéskényszerben vannak, s mind több új munkahelyet létesítenek a digitális és üzleti szolgáltatásokhoz kötődően a külföldi tőkebefektetések révén. A nemzetközi befektetők fele tervez új beruházásokat a kontinensen.

 

Túl gyors az idő

A megkérdezett vezetők 34 százaléka szerint Európa gazdasági jövőjét az határozza meg, milyen eredményesen tudja kihasználni a digitalizáció térhódítását. Az új technológiák elterjedése azonban túl gyorsan történik. Minden második válaszadó úgy látja, hogy a cégek nem képesek időben felvenni a megfelelő tehetségeket ahhoz, hogy fejleszteni, korszerűsíteni tudjanak. Az európai vállalatok csaknem fele (48%) jelenleg nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és a robotika területén.

Komoly feladat

Mindez persze a magyar cégeknek is komoly feladvány: felismerik-e a digitalizáció fontosságát, megteremtik-e a nyitottság és tanulás kultúráját a szervezetben, megvan-e az a munkaerővonzó képességük, amely révén felvehetik az új technológiák szakértőit.

A témához kapcsolódik az az év elején megjelent felmérés, amely azt mutatja, mely munkakörökben okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány (csökkenő sorrendben): mérnök, adminisztrátor, orvos, tanácsadó, informatikus, fizikai dolgozók, könyvelő, értékesítő.

Kohout Zoltán (forrás: 24.hu)