Bezárás

PPD Expo: az elkövetkezendő 10 év a környezetvédelemről fog szólni

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 09.

Miközben a PPD Expo közeledtével mi, csomagolóipari és nyomdaipari beszállítók is megpróbáljuk megfogalmazni a szakma mottóját vagy üzenetét, sajnos nehezen tudjuk szem elől téveszteni azokat a kihívásokat, amelyekkel mindannyiunknak meg kell küzdenünk a közeljövőben, a környezetvédelem területén. Nem másért, mint az elkövetkezendő generációk életteréért és életminőségéért.

Miközben az Európai Unió már jó egy éve megfogalmazta azt, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolást újrahasznosíthatóvá kell tenni, a csomagolóiparban tapasztalható kivételes konjunktúra még inkább megerősíti a felelősségünket. Ha abból indulunk ki, hogy az 1960-as évek óta a műanyaggyártás meghúszszorozódott, és az elkövetkezendő évtizedben is duplázódásra lehet számítani, akkor látható, hogy sok a teendő ezen a területen. Már az elmúlt egy-két évben 325-350 tonna műanyag előállítását produkálta az ipar évente, melyből 13 tonna hulladék a tengerekben köt ki.

Ehhez az élelmiszer-csomagolóipar 60%-kal járul hozzá. A hulladék-feldolgozáson, -újrahasznosításon túl, mely jelenleg 30%-os hatékonysággal működik világszerte, sok egyéb módon lehet hozzájárulni környezetünk terheltségének csökkentéséhez. A design, a csomagolóanyagok egyszerűsítése és praktikussága, a festékfelhasználás, a többrétegű, felesleges termékcsomagolás csökkentésén túl, a különböző kontinensek lakóinak szemléletén sok múlik.

Nagy hangsúly van azon, hogy a változásoknak globálisan kell megtörténnie, a hulladékok kereskedelmének, feldolgozásának meghatározott keretein belül. Biztos vagyok benne, hogy az idei PPD Expon is fókuszba kerül a környezetvédelem. Cégünk, a Prosystem-Print Kft., a Panotec, Hugo Beck, Kolbus cégek képviseletében mutatja be egyedülálló megoldásait a gazdaságos csomagolás területén, a hulladékhasznosítás kapcsán pedig a dán Lundbergtech cég hulladékdaráló és elszívóberendezéseit népszerűsítjük.

Szívesen látjuk Önöket E10-es standunkon!