fbpx

A másodlagos csomagolás jelentősége

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 június 08.

A másodlagos csomagolás csoportba foglalja, kiegészíti az elsődleges csomagolást, és a termékek bemutatására, szállítására, kiegészítő védelmére és márkajelzésére szolgál. A másodlagos csomagolás rendkívül fontos a modern áruelosztásban. A zökkenőmentes értékesítési lánc alapja, lehetővé teszi a nagyobb volumenű forgalmazást.

A másodlagos csomagolás több elsődleges csomagolást egyesít egy gyűjtőcsomagolásban, de lehet egyetlen elsődleges csomagolás második csomagolása is. A rohamosan növekvő online kereskedelem miatt egyre nagyobb az igény az egyedi másodlagos csomagolásra. A legelterjedtebb másodlagos csomagolás a gyűjtőcsomagolás, a klasszikus barna gyűjtőkarton ma már többfunkciós. Az elsődleges csomagolással ellentétben a másodlagos csomagolás nem érintkezik közvetlenül a termékkel. Védi a termékeket, lehetővé teszi a higiénikus szállítást, raklapok egymásra rakását, megkönnyíti a kezelést. A többfunkciós másodlagos csomagolások kétharmada hullámkartonból készül, amely megvédi a csomagolt árut, és biztosítja az áru, fogyasztóhoz való eljuttatását. Az egyedi tervezésű gyűjtőcsomagolás a márka üzenetét is közvetíti. Minden termék különleges követelményeket támaszt a csomagolással szemben. A méretet optimálisan kell meghatározni, és ugyanilyen fontos az anyag kiválasztása. A csomagoláson lehet feltépőszalag, perforáció vagy lyuk a fogáshoz, amelyek megkönnyítik a felhasználást.

Innovatív gyűjtőkarton-megoldások

A magas oldalú tálcák gyakran használt megoldások gyűjtőcsomagok kialakítására. Az italoskartonok ilyen gyűjtőcsomagolásban rakatolhatók, megkönnyítik a polcokra történő rakodást, és jól prezentálják az árut. Gazdaságos vágással akár 30%-kal is csökkenthető a magas oldalú tálcához felhasznált anyag mennyisége, miközben a csomagolás teljesíti az összes követelményt. Mindezek a megtakarítások jelentős logisztikai előnyökkel járnak, kevesebb szállított mennyiség és kevesebb raktárhely szükséges. Ez nemcsak a szállítási költségeket csökkenti, de a szén-dioxid-kibocsátást is az optimalizált teherautó-kihasználás révén.

Meleg és párás időjárási körülményekhez tervezte a Billerud Korsnäs vállalattal együttműködve az Oatly a másodlagos csomagolási megoldást a szingapúri gyárában gyártott termékekhez, amely akár 35%-kal is csökkenti a csomagolóanyagok mennyiségét, és 50%-kal csökkenti a másodlagos csomagolásból származó szén-dioxid-kibocsátást a hagyományos csomagolási megoldásokhoz képest.

A fűkartonból készült egyrészes gyűjtőcsomagolás polccsomagolás is egyben. Biztonságos a szállítás, a hullámkarton doboz oldalán lévő perforációk pedig lehetővé teszik a doboz kinyitását és a doboz polcra helyezését. A Thimm T-hullámja a fenntartható alternatívája más típusú hullámoknak, és 1,7 mm-es hullámmagasságával a jól ismert B- és E-hullámok között helyezkedik el. A B-hullám használatához képest akár 25%-os megtakarítás is elérhető tárolásnál és szállításnál. A fűkartonból készült tejtálca a könnyű grammsúlyú T-hullámnak köszönhetően a teljes logisztikai folyamatban és a nyomtatásnál is számos előnnyel rendelkezik. A T-hullám és a fűkarton felületi szerkezete miatt a nyomat különleges hatást kelt.

Fűkarton gyűjtőcsomagolás

A másodlagos csomagolás követelményei

A másodlagos csomagolást különböző célokra használják, és a követelmények ennek megfelelően változnak. Néhány alapvető feladat azonban állandó, mindenekelőtt a védelmi és reklámfunkciók.

A másodlagos csomagolásnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megvédje az elsődleges csomagolást és annak tartalmát.

Könnyen megtervezhetőnek kell lennie, mert további reklámfelületként szolgál az ügyfelekkel való kapcsolattartásban.

A formát tekintve két szempont különösen fontos. Egyrészt optimális helyet kell biztosítani az elsődleges csomagolások számára anélkül, hogy túl sok felesleges üres hely maradna, másrészt a raktárban és értékesítési helyen egymásra rakhatónak és szállítás közben stabilnak kell lennie, hogy a termék ne sérüljön meg.

A szükséges tulajdonságok tekintetében több átfedése van az elsődleges és harmadlagos csomagolással. Például az elsődleges csomagolásnál a tervezés és a marketing, míg a harmadlagos csomagolásnál a logisztikai tényezők (raktározhatóság, a raktározási és szállítási kapacitások lehető legjobb kihasználása) játszanak szerepet. A másodlagos csomagolás a kettő között van, és mindkét terület követelményeinek meg kell felelnie.

A másodlagos csomagolásfontos reklámeszköz

A másodlagos csomagolás egyik legfontosabb feladata az elsődleges csomagolásban lévő termékek értéknövelése. Ez különösen akkor érdekes, ha kiskereskedelemre szánják, ugyanis akkor fontos felkelteni a vásárlók figyelmét az értékesítés helyén. A másodlagos csomagolás nemcsak befolyásolja a fogyasztók vásárlási döntéseit, de számos módon hozzájárul a vásárlói elégedettséghez is.

Hatékony és stabil minden helyzetben

A másodlagos csomagolásnak is fontos védőfunkciója van, mivel ebből a szempontból önmagában a jó megjelenés nem elég. Itt a gyakorlati szempontok is számítanak. A követelmények más jellegűek, mint az elsődleges csomagolásnál. A másodlagos csomagolásnak kellő stabilitással kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelően betölthesse a védelmi funkciót – különösen a szállítás és tárolás során. A csomagolás véd az ütések és esések következményei ellen, és ellenáll az áruk egymásra rakásával keletkező nyomásnak.

A másodlagos csomagolás a tervezett felhasználástól és a speciális követelményektől függően sokféle formában elérhető. Leggyakrabban a hullámkarton doboz, amely a termékek nagy részénél megfelelő védelmet nyújt a szállításhoz.

Anyagtakarékos gyűjtőcsomagolás

Nagyobb hatékonysága logisztika számára

A másodlagos csomagolás sok mindent megkönnyít a logisztika számára, ami vonatkozik a szállításra és a tárolásra is. Könnyebbé teszi a nem egymásra rakható termékek vagy elsődleges csomagolások tárolását, ami egyúttal a raktározási és szállítási kapacitások jobb kihasználását is lehetővé teszi. A másodlagos csomagolás segítségével jól lehet rakodni a raklapokat.

A másodlagos csomagolásnak tehát stabilnak, biztonságosnak, könnyen kezelhetőnek, újrahasznosíthatónak kell lenni. A szállítási útvonalakon különféle hatásoknak és terheléseknek vannak kitéve, a stabilitás és a védelem ezért a legfontosabb prioritások az ilyen típusú csomagolások tervezésénél. A könnyű kezelhetőség is fontos, hiszen a logisztikai láncon belül egyszerűvé és hatékonnyá kell tennie a logisztikai alkalmazottak és a szállítási segédeszközök (pl. targonca) általi be- és kirakodást.

Kiss Rozália