fbpx

Intelligens üzemanyagkút rendszer a nyomon követhetőségért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 25.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. intelligens üzemanyagkút rendszer üzemeltetését kezdte meg, ami biztosítja az üzemanyag útjának követhetőségét a kútra érkezéstől az elégetésig.

2018. év folyamán az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. saját üzemanyagkút hálózatán vezette be azt a teljes körű kontrolling megoldást, ami a kutakon és a járműben található üzemanyagkészletet együttesen képes monitorozni.

A kúthálózat szintjén egy automatizált mérőrendszer felügyeli a kútban tárolt üzemanyagot és annak mozgását, járműszinten pedig a flottakövető rendszer végzi az üzemanyagszint mérését. A kettő integrálásával valósult meg a teljes körű üzemanyag ellenőrzés, amivel a kútra történő beérkezéstől egészen az elégetésig végig követhető az üzemanyag útja. A hálózat egyes pontjain mért tankolási adatokat a rendszer automatikusan továbbítja a felügyeleti rendszernek, ami eltérés esetén azonnal riaszt, olvasható az i-Cell oldalán.

A hazánkban hiánypótlónak számító zárt üzemanyagkontroll rendszer fejlesztésével a cég újabb mérföldkőhöz érkezett. Az egyedi ügyféligényre szabott rendszer teljes körű kiépítésére összesen fél év állt rendelkezésre, ami alatt közel ezer buszt szereltek fel az i-Fleet nyomkövető rendszerrel: 12 darab kutat automatizáltak, s hangoltak össze a felügyeleti rendszerrel, mondta Farkas Károly, az i-cell Kft. operatív igazgatója. A 2019 januárjában lezajlott átadás-átvételt egyhónapos próbaüzem követte, aminek lezárása után kijelenthető, hogy a rendszer a várakozásoknak megfelelően stabilan működik.