fbpx

Jövedelmez, gyilkol, leltároz – a dróné a jövő

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 03.

Permanens forradalom – a filozófia ma már csak mosolyog Lenin légből kapott tézisén, amit már saját korában megcáfolt a történelem. A mi korunk viszont valóban szüntelen (r)evolúcióban él: szinte naponta kapkodjuk a fejünket valamilyen meghökkentő tudományos-technikai vívmány hallatán. Ezek ráadásul akkor sem légből kapottak, amikor a „levegőből” érkeznek – mint például a dróntechnológia, amely forradalmasít egy sor iparági tevékenységet.


Drónos látványvadászat

Ahol csak a madár jár

Nemrég egy német fiatalember egy-két óra alatt 3 millió forintnak megfelelő eurót keresett, miután lefotózta a Mont Saint Michel hegyén álló bencés apátságot. A francia partok közelében, a La Manche-csatorna árapálysíkjából dagálykor kiemelkedő, apálykor pedig izgalmas rajzolatokkal fölé magasodó gránit szigetecskét egy a levegőbe eregetett drónra szerelt fényképezőgéppel rögzítette. Nincs egyedül: ma már bajnokságot, naptárak és honlapok sokaságát töltik meg a drón-látványvadászok munkái. Drónnal ugyanis nemcsak máshogy megközelíthetetlen helyekre lehet eljutni – például egy vihar közepébe, a budavári Mátyás-templom kőcsipkéihez vagy egy mérgező gőzöket eregető geológiai képződmény fölé –, de ráadásul a költségek sem mérhetők a hagyományos légi képrögzítés kiadásaihoz.

Kicsi, de halálos

A drónok, mint minden emberi találmány, sajnos a hadiiparban is vezető K+F-iránynak minősülnek. Bár az orosz technikai és fegyverfejlesztések sikerét általában óvatossággal kezeli a világ, nemrég a hagyományos fegyverzetek terén még tekintélyes Kalasnyikov állt elő egy ijesztő eszközzel. A KYB drón a radar számára lényegében láthatatlan, viszont a méretéhez képest óriási pusztításra képes: akár 3 kilónyi TNT-t is képes szállítani, majd végül kamikazeként csapódik a kiszemelt célpontba. Hasonlóan ördögiek a rovarméretű drónok, amelyek fertőző anyagot, miniatűr mikrofont vagy éppen kompromittáló tárgyakat juttathatnak be egy ember által szinte észrevehetetlenül szűk járaton – így nemcsak a rendőrségi, titkosszolgálati munkát, de sajnos a terrorizmust is erősíthetik.

EU-s védelmi projekt

A katonai, hírszerzési célú alkalmazások terjedése is előmozdítja, hogy ma már az Európai Bizottság is sürgeti egyrészt a drónreptetés szabályozását, illetve egy kétéves, 2019-2020ban folyó, 500 millió eurónyi társfinanszírozással elindítandó közös védelmi ipari fejlesztést. Ehhez társul a védelmi kutatási projektek támogatása. A bizottsági jelentés szerint az EU olyan területekre összpontosít, mint a dróntechnológia, a műholdas kommunikáció, a korai előrejelző rendszerek, a mesterséges intelligencia, a kibervédelem vagy a tengerfelügyelet.

Traktor és méhek helyett

Visszatérve a békés alkalmazáshoz, a világ mezőgazdasága is mind előrébb jár a dróntechnológia integrációjával. Ma már egyaránt alkalmazzák talajállapot-felméréshez és földméréshez, minden esetben engedéllyel. A drónok különösen ott tesznek hasznos szolgálatot, ahová más gépek nem tudnak eljutni – például belvíz vagy a komoly taposási károk után fellépő talajtömörödés miatt –, és bizonyos esetekben mozgatásuk is kisebb ráfordítást igényel. Szintén az agráralkalmazások tárgykörébe tartozik a szomorúan-vészesen fogyó beporzórovar-állományok pótlása is: kínai, észak-amerikai farmokon máris repülő minirobotokkal végeznék el e műveletet.

Világhódító a légből kapott(!) magyar fejlesztés

És végül essék szó egy örömteli hazai innovációról! Az egyik hazai IKEA-áruházban már lényegében használják is azt a dróntechnológiát, amely forradalmasíthatja a jelentős árukészlettel dolgozó cégek leltári folyamatát – egyúttal pénzt, munkaerőt, időt és energiát takarít meg.

 

Bonyolult, költséges, veszélyes

A nagy raktárkészlettel dolgozó gyártó- és kereskedőcégek egyik rémálma a napi, hó végi vagy más időszakos leltár. Nemcsak az időrabló, folyamatosan nagy figyelmet igénylő és nem egyszer balesetveszélyes körülmények között végzett munka megszervezése a feladat; össze kell hangolni a raktári és anyagmozgatási kapacitásokat időben, munkában, az adatokat rögzíteni és tárolni kell – és sorolhatnánk. A folyamat egyszerűsítését, mesterségesintelligencia-alapú korszerűsítését egy magyar startup végezte el az elmúlt mindössze másfél évben – most pedig gyors ütemben világszerte kibontakozó érdeklődés fogadja a szolgáltatásukat.

A raktár szeme és esze

– A raktár szeme és intelligenciája vagyunk ezzel a szoftverrel – foglalja össze az Aeriu Kft. találmányának lényegét Ellenrieder Gergely (képünkön, jobbról a második), a Design Terminál programja által támogatott startup képviselője. Az Aeriu egy akár a kereskedelmi forgalomban is kapható, kamerával felszerelt drónját az általuk kiképzett munkatárs mozgatja a raktárban, a berendezés felvételt készít a raklapokon tárolt árukon lévő címkékről, az így kapott képi adatokat pedig az Aeriu szoftvere a vállalat rendszeréhez integráltan raktáriadat-halmazzá dolgozza fel felhőalapú adatkezelési és -tárolási megoldásként. Egy drón bő 30 percig képes a levegőben dolgozni, a feltöltési időket is számítva folyamatos leltározás valósítható meg.

Pontos, takarékos, távlatos

– A drónos leltározással 1,5-2 ember munkája végezhető el rövidebb idő alatt, ráadásul a munkatársakat nem kell esetleg balesetveszélyes targoncás emeléssel mozgatni. A drónos képrögzítés és adatfeldolgozás révén a pontosság szinte 100%-os, jelentős mértékű energiát, pénzt, időt takarítunk meg a partnereinknek– teszi hozzá Ellenrieder Gergely. A szakember szellemesen említi: a „légből kapott” adatok, vagyis az Aeriu dróntechnológiájának távlatai akár a teljes automatizmusig elvezethetnek, hiszen a raktári polcrendszerek megfelelő optikai jeladókkal való felszerelése után a repülő eszközök akár emberi irányítás nélkül is végezhetik a dolgukat, sőt, a raktárakban tárolt áru biztonságos elhelyezéséről is képi anyagot szolgáltathatnak.

Az IKEA-tól a Szilikon-völgyig

A cég első partnere a hatalmas árumozgással működő IKEA egyik hazai áruháza. A cég azt várja az ott már alkalmazott eljárástól, hogy a termékek összeírása és áttekintése fenntarthatóbb, biztonságosabb, gyorsabb és pontosabb lesz, és ha a fejlesztések sikerrel folytatódnak, további áruházakban is alkalmazhatják a technológiát.

Az Aeriu emellett máris több külföldi meghívásnak néz elébe: a közeljövőben utaznak képviselőik Berlinbe és a Szilikon-völgybe – közölte Ellenrieder Gergely.

És végül essék szó egy örömteli hazai innovációról! Az egyik hazai IKEA-áruházban már lényegében használják is azt a dróntechnológiát, amely forradalmasíthatja a jelentős árukészlettel dolgozó cégek leltári folyamatát – egyúttal pénzt, munkaerőt, időt és energiát takarít meg.