Nagy kihívás elé állítja az áruimportot ez a jogszabályváltozás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 26.

Több mint százszorosára nőhet az e-kereskedelemhez kapcsolódó vámeljárások száma Magyarországon két éven belül, miután európai uniós rendelet értelmében 2021-től az unión kívüli országokból érkező, kis értékű csomagok után is adófizetési kötelezettség keletkezik.

A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező árura akkor nem kell vámot és áfát fizetni, ha értéke nem éri el a 22 eurót. Mindez sok visszaélésre adott lehetőséget, például ennél kisebb összeget tüntetnek fel a csomagon, ezzel jelentős bevételkiesést okoztak az EU-nak és a tagállamoknak.

A 2021. január elsején hatályba lépő, európai uniós jogszabály első körben megszünteti a kis értékű küldemények adómentességét, olvasható az MTI hírében. Ez jelentős kihívás elé állítja az áruimport folyamatában résztvevőket, elsősorban az adóhatóságot és a vámügynöki szolgáltatást végző logisztikai szereplőket.

Az e-kereskedelemhez kapcsolódóan jelenleg évi mintegy 300 ezer darab vámkezelési eljárás zajlik. A kisértékű postai küldeményeknél eddig csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek, nem volt szükség ezek esetében adó és vám kivetésére.

A jogszabályváltozást és a postai csomagok forgalmának évi 20-25 százalékos növekedését is figyelembe véve 2021 január elsejétől a meglévő vámeljárási esetszám mellett várhatóan további, évi több mint 40 millió vámeljárás várható. A légi úton érkező árumennyiség növekvő volumenét jól érzékelteti, hogy 2015 és 2018 decembere között 91,5 ezer tonnáról 146 ezer tonnára nőtt a Budapest Airport cargo forgalma.