fbpx

A világ egyik leggyorsabb vonatát tesztelik

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 14.

A közelmúltban egy 400 km/h csúcssebességű szupervonat vizsgáztatásába fogott Japán. Az Alfa-X-elnevezésű jármű hivatalosan előreláthatóan 2030-ban áll szolgálatba.

Az Alfa-X első kocsija tulajdonképpen egy 22 méter hosszú keskeny orr, mivel a vasút csak ilyen kialakítással képes megbirkózni az alagutakban keletkező masszív légellenállással, olvasható a Gyártás Trend (Forrás: Japan Rail Pass) oldalán. A hagyományos fék mellett a szupervonat tetejére légféket szereltek, s a sín közelében a lassítást elősegítő mágneslapokat alkalmaznak. Az Alfa-X-en lengéscsillapítók segítenek stabilan tartani a járművet a kanyarokban. A szilícium-karbid áramátalakítók használata a vonat alacsony tömegével együtt kombinálva relatíve környezetbarát működést tesz lehetővé.A terv szerint a vonat „csak” 360 km/h sebességgel fogja koptatni a síneket. A mindennapi életben a kínai Fuxing Hao nevű vonatnál még így is 10 km/h-val gyorsabban száguldozik majd a települések között.

A közlekedési eszközt üzemeltető East Japan Railway Company szüntelen adatforgalmat biztosít majd az Alfa-X, a vezérlőközpont, a karbantartó létesítmények és a személyzet között. A vállalat ilyen módon elméletileg precízen nyomon követheti a vonatok teljesítményének alakulását, hogy mindig a leghatékonyabban üzemeltethesse őket.