fbpx

„Okos” kijelzők mondják meg, van-e hely a parkolóban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 11.

Elkezdett működni Ausztriában egy speciális rendszer, amely a kamionosokat folyamatosan tájékoztatja a szabad helyekről a teherautó-parkolókban.

Az Asfinag, vagyis az osztrák autópálya-kezelő olyan rendszert helyezett üzembe, amely valós időben tájékoztat a szabad teherautóhelyekről a kamionparkolókban a gyorsforgalmi utak és az autópályák mellett. A rendszer LED-képernyőkből áll, amelyeket az útpálya fölé vagy mellé telepítettek, valamint kamerákból a parkolókban, amelyeken több mint 30 teherautónak van hely.

Összesen 135 ilyen képernyőt és 130 kamerát szeretek fel Ausztriában. A képernyőkön a szabad helyek száma látható a legközelebbi parkolóban. Szükség esetén a képernyők az úton végzett munkálatokról, dugókról és balesetekről is tájékoztathatnak. A monitoring felvétele pedig az útkezelő honlapján vagy az Unterwegs alkalmazáson keresztül érhető el, olvasható a trans.INFO oldalán.

Az Asfinag továbbá azt is bejelentette, hogy 2019-ben több mint 7000 parkolóhelyet hoz létre, 2020-ban pedig újabb 1100-at.

Bár az osztrák autópályakezelő kezdeményezése dicséretes, más országokban ilyen megoldások nem működnek. Ezért érdemes egy olyan eszközt segítségül hívni, amely egész Európában, és nem csak ott működik. A Transparking alkalmazás nem csak a szabad helyekkel kapcsolatos információt mutatja a teherautó-parkolókról, de kényelmi (mint például a zuhanyzó, mellékhelység, wi-fi) és biztonsági (őrzés, kamerák) szolgáltatásokat is megoszt.