fbpx

Új módszer a mikroműanyag lebontására

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 02.

A műanyag lebontásának új módja elősegítheti a víz megtisztítását az apró műanyagdaraboktól, mielőtt azok a csatornába kerülnének.

A vízművek általában nem képesek kiszűrni a mikroműanyagot, amik évtizedekig szennyezik a környezetet, s egészségügyi kockázatot is. Az új nanoműanyag – ami műanyagot lebontó vegyianyagot állít elő – sokkal gyorsabban lebonthatja ezeket a maradványokat. Az előzetes tesztek során a nanorészecskék csupán néhány óra alatt megtisztították a vízmintát.

Jian Kang, az ausztráliai Perthben lévő Curtin Egyetem vegyészmérnöke és munkatársai mikroműanyaggal szennyezett 80 milliliteres vízmintákon tesztelték technikájukat. A szén nanocsöves kezelés 8 órán keresztül 120 Celsius-fokra melegített vízben történt és körülbelül 30-50 százalékkal csökkentette a vízben található mikroműanyagok mennyiségét, olvasható a Science News és a GyártásTrend oldalán. A mikroplasztikus bomlás kémiai melléktermékei, mint például az aldehidek és a karbonsavak nem jelentenek jelentős környezeti veszélyt.

A jövőben azok a víztisztító létesítmények, amelyek ezeket a nanoanyagokat használják, nemcsak segíthetnek megakadályozni az új mikroplasztikus szennyezőanyagok bejutását a környezetbe, de eltávolíthatják a műanyagrészecskéket a szennyezett csatornákból is.