fbpx

A jövő gumiabroncsain dolgozik a Continental

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 november 03.

A világ egyik vezető autóipari beszállítójának legújabb koncepciója a C.A.R.E nevet viseli. A különleges elgondolás elnevezése a Connected („összekapcsolt”), Autonomus („automatikus”), Reliable („Megbízható), Electrified („Elektromos”) angol szavak kezdőbetűiből született meg.

A C.A.R.E. egy olyan rugalmas abroncstechnológiai rendszert kínál, amely kiváló eszköz lehet az önvezető taxiflották számára, mivel egyrészt nagyobb teljesítményt, valamint jelentős költségoptimalizálást tesz lehetővé – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

A Conti C.A.R.E. részét képezik az abroncs szerkezetébe beépített szenzorok, amelyek folyamatosan közvetítik a futófelület mélységére, sérüléseire, a gumiabroncs hőmérsékletére és levegőnyomására vonatkozó információkat a ContiSense abroncsmonitoring rendszer felé. A ContiConnect Live kapcsolat pedig lehetővé teszi a flottakezelők számára, hogy valós időben követhessék nyomon a gumiabroncsok állapotát, így időben értesülhetnek a szükséges szervizelésekről.

Önszabályozó gumiabroncs

Hasonlóan innovatív fejlesztés a gumiabroncs nyomásának aktív szabályozása a kerékbe beépített centrifugális pumpákon keresztül. A fejlesztést a C.A.R.E.-koncepcióval együtt a Continental az idei frankfurti autószalonon mutatta be.

A PressureProof technológia lényege, hogy míg a jármű felgyorsít, addig a kerékben fellépő centrifugális erőhatás nyomán a beépített pumpákban levegő képződik. Ily módon a fejlesztés optimális szinten tartja az abroncs nyomását és hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez – emelte ki Musztrai Ferenc, aki hozzátette: a fennmaradó sűrített levegő egy integrált tankban kerül eltárolásra. A technológia ezt a levegőt felhasználva azonnal képes módosítani az abroncsnyomáson, a különféle vezetési helyzetek igényeinek megfelelően.

Szintén fontos fejlesztés a SilentWheel koncepció: ez egy olyan, a Continental által továbbfejlesztett kerékfelni, amely vezetés közben csökkenti a keletkező rezgés mértékét, így kiváló komfortot biztosít az utasok számára.