fbpx

Hatékony üzemeltetés biztonságosan

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 24.

• Balesetmegelőzés asszisztensrendszerek alkalmazásával

• Nagyobb biztonság a dolgozók, a raktár és gépek számára

• A veszélyzónák intelligens kezelése zoneCONTROL segítségével

• addedVIEW: teljes körű kilátás a digitális kamerának köszönhetően

A raktárak dinamikus növekedése és a folyamatok sokrétűsége növelik a veszélyhelyzetek kialakulását. A Jungheinrich célja, hogy csökkentse az üzemen belüli balesetek számát, valamint hosszú távon növelje a dolgozók és a raktár biztonságát. Az asszisztensrendszerek segíthetnek előre meghatározni a kritikus helyzeteket és minimalizálni a balesetek kockázatát. A zoneCONTROL és az addedVIEW a Jungheinrich két olyan rendszere, amelyek mind a raktár biztonságát növelik, mind a raktárfolyamatok hatékony működését javítják.

zoneCONTROL– kibővített biztonság

A zoneCONTROL asszisztensrendszer egy rádiójel-alapú rendszer. Egy rádiójelző készülékből, a targoncára szerelt mobil komponensből, egy kijelzőből, és egy személyi modulból áll. A targoncák és a rosszul belátható helyeken tartózkodó dolgozók figyelmeztetésén kívül a közlekedési csomópontok szabályozására is használható, így ha több targonca közlekedik az adott területen a sebességet lassúmenetre korlátozza.

Ugyanez a rádiójelző készülék csatlakoztatható a raktárkapu vezérléséhez is: amikor az engedéllyel rendelkező targonca közelít, a kapu kinyílik, amikor a targoncának nincs ehhez engedélye, akkor zárva marad. Ez esetben a megfelelő targonca kezelője üzenetet kap a targoncára szerelt asszisztensrendszer kijelzőjén, de a targonca automatikusan is csökkentheti a menetsebességet. Továbbá közlekedési vagy figyelmeztető lámpák csatlakoztathatók a rádiójelző eszközhöz. A zoneCONTROL rugalmasan illeszthető a raktár mindenkori igényeihez és nagymértékben alakítható. A rendszer gyártótól függetlenül a már üzemben lévő targoncákra is használható, és nem igényel központi vezérlőegységet, nincs szükség egy külön szerverhálózatra sem. Minden egyes rádiójelző készülék könnyen és egyedileg konfigurálható. Így a raktár kritikus pontjain a biztonság a helyzetnek megfelelően és pontosan javítható a hatékonyság korlátozása nélkül.

addedVIEW – tökéleteskilátás minden irányba

Az addedVIEW egy digitális kamerából álló rendszer, amely a targonca minden oldalára rálátást biztosít. Különösen a homlokvillás targoncáknál érdemes alkalmazni. A digitális kamera-technológiának köszönhetően különösen rosszul megvilágított helyeken is kiválóan működik. Például kültérről a raktárba behajtáskor a világos-sötét átmenetekben is a kezelő mindig tökéletes képet kap a környezetéről. Továbbá a digitális kamerák használata lehetővé teszi, hogy a négy különálló kamera képeit valós időben jelenítse meg, és így a kezelő felülről, madártávlatból láthatja a targoncát. A villacsúcsok és az ellensúly is pontosan láthatók a képen. Az addedVIEW asszisztensrendszernek köszönhetően a targoncakezelő szűk, rosszul belátható helyzetekben is biztonságosan, gyorsan navigálhat, mert teljes rálátása van a gépre és környezetére.

www.jungheinrich.hu