Palack-újrahasznosítási rekord született

A PET-palackok feldolgozásával foglalkozó burgenlandi PET Recycling Österreich GmbH új rekordot állított fel, ugyanis több mint 26300 tonna PET-anyagot dolgozott fel és hasznosított újra a 2019-es esztendőben.

A kapacitás növekedését a szelektív gyűjtést támogató lakossági környezet mellett a cég gépeinek felújítása és a legújabb technológiai szabványokhoz igazítása segítette elő. Ezzel a fejlesztéssel a feldolgozóüzem tovább növelte az újrahasznosítandó anyag minőségét, és növelni tudta az átviteli sebességet is, számolt be a BVZ a Cyberpress.

Christian Strasser ügyvezető igazgató elmondta, hogy az újrahasznosítás kapacitásának növelése azért rendkívül fontos számukra, mert az osztrák italgyártók folyamatosan emelik palackjaikban az újrahasznosított plasztik arányát, ami fokozza a keresletet a másodlagos műanyag iránt.

A környezettudatosság szempontjából is örvendetes növekedést a cég fejlesztései mellett a lakosság elkötelezettsége is elősegíti. Ausztriában ugyanis a felmérések alapján négy PET-palack közül három a megfelelő hulladéktárolóba kerül. Christian Strasser szerint azonban a mégoly örvendetes adatokkal sem szabad megelégedni. A vállalat célja, hogy a lakosság segítségével az összes forgalomba hozott PET-palackot „vissza tudják szerezni”, és ezzel erőforrásokat takaríthassanak meg a jövő nemzedéknek, olvasható a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány oldalán.

hulladék környezettudatosság környezetvédelem palack PET újrahasznosítás