fbpx

Műanyagevő baktériumot fedeztek fel

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 02.

Kutatók egy csoportja olyan baktériumfajt fedezett fel, ami bontja a poliuretán alapú műanyagok kémiai kötéseit. A segítség jól jön, hiszen az 1950-es évek óta több mint 8 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, aminek nagyrésze a hulladéklerakókban és a természetben végezte.

A tudósok toxikus műanyagból táplálkozó baktériumot fedeztek fel: ez az első olyan ismert baktérium, ami a poliuretánt támadja meg, írja a The Guardian.

A Pseudomonas baktérium új törzsét laboratóriumban a poliuretán legfontosabb kémiai alkotóelemeivel táplálták. A hulladékevő baktériumot egy olyan szeméttelepen találták, ahova a feleslegessé vált műanyagokat dobják, olvasható a Napi.hu fordításában. A bomláskor ezek a műanyagok mérgező és rákkeltő vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek a legtöbb baktériumot megölik. Az újonnan felfedezett törzs viszont képes életben maradni.

A kutatók arra jutottak, hogy a baktériumok képesek ezeket a vegyületeket kizárólagos szén-, nitrogén- és energiaforrásként használni. Gombákat már használtak a poliuretán lebontására, azonban ipari felhasználáshoz a baktériumokkal könnyebb dolga van a szakembereknek.
Habár a tudósok a törzs fő jellemzőit azonosították, a nagymennyiségű műanyaghulladék kezelésére akár 10 évet is várni kell.