fbpx

Top10-ben a magyarok

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 16.

Magyarország 2019-ben a világ 10 leggyorsabb internethálózattal rendelkező országa közé került a Datareportal.com elemzése szerint. A világviszonylatban is kiemelkedő hazai sávszélességnek rekordszintű adatforgalomban kell helytállnia a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A távmunkára és az online oktatásra való átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül, mutatnak rá a Panda Security szakértői. A kibervédelmi cég emiatt a már meglévő felhasználóin felül 3 hónapra az új belépők, valamint diákok és tanárok számára is díjmentesen biztosítja szolgáltatásait az online támadásokkal szemben, olvasható a Napi.hu oldalán.

A vezetékes internet átlagos hazai sávszélessége tavaly elérte a 128,07 Mbps-ot, derül ki a Datareportal.com oldal, a világ internethálózatait és használatukat monitorozó „Digital 2020: Global Digital Overview” című anyagából. Ezzel Magyarország a világ 10. leggyorsabb hálózatával rendelkezett. A fejlődés az elmúlt évhez képest csaknem 20 százalékos. Ezzel igencsak előkelő társaságba került a honi rendszer, hiszen közvetlenül Magyarország előtt a 9. helyen például az Egyesült Államok áll 130,79 Mbps-os sávszélességgel. A világ leggyorsabb vezetékes internethálózata átlag 200,12 Mbps-mal Szingapúrban áll a felhasználók rendelkezésére.

A világhálóra a járványügyi helyzet miatt extrém terhelés hárul, ami itthon is jól érzékelhető. Az egyik legnagyobb független magyar adatkicserélő központban, a Budapest Internet Exchange-nél (BIX) március 21-én megdőlt a történelmi adatforgalmi rekord. Aznap 252,7 Gbps csúcsforgalmat regisztráltak, szemben a korábbi, 245,9 Gbps-os adattal. Mindez jól jelzi, hogy a hazai rendszer is folyamatosan drasztikus terhelésnek kitett.