fbpx

Drasztikusan csökkent a Budapest Airport utasforgalma

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 20.

Utasforgalma 99,3 százalékát elvesztette a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt légiközlekedés, a kiszolgált gépek többsége áruszállító járatot teljesít.

Korábban a fel- és leszállások száma átlagosan 320 volt naponta, ami most mindössze 35, és ezek közül csak néhány utasszállító járat, olvasható a ferihegyi repülőtér üzemeltetőjének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tavaly áprilisban átlagosan 44 ezer utast kezeltek naponta, ez a szám most mindössze 275. A húsvéti időszakban tavaly 1311 fel- és leszálló gép közlekedett, melyek 190 ezer utast szállítottak. Idén az ünnepek alatt 1283 utas fordult meg a repülőtéren. Ez a tavasz fekete tavaszként vonul majd be a repülés történelmébe, olvasható a közleményben.

A Budapest Airport közleményében olvasható az is, hogy befejeződött az 1-es futópálya és a hozzá kapcsolódó műszaki előtér felújítása és karbantartása, s már tervezik a 2-es futópálya felújítási munkáit. Emellett a repülőtér üzemeltetője a forgalommentes időszakot kihasználva most végzi el a gurulóutak, illetve egyes repülőgépállóhelyek karbantartását. Megújul a 2A terminál légi oldali buszos kapuinak várakozó területe is.

Az európai légiforgalmi áramlásszervező Eurocontrol adatai szerint a légi járatok száma mintegy 90 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Több légitársaság teljesen leállt, és a legtöbb cég legalább 90 százalékkal csökkentette járatait.

Kép forrása: Budapest Airport