fbpx

A robotika térhódításával tovább gyorsul az ipar is

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 28.

A robotika nemzetközi és hazai viszonylatban is dinamikusan fejlődő iparág. Globális szinten a 2018-as adatok szerint az ipari robotok eladása rekordot döntött, és a tendencia tovább növekedett a következő évben.

A hazai viszonyokról azért érdemes beszélni, mert az ipar 4.0 megoldások egyik alappillérét az automatizálást elősegítő eszközök jelentik, ami itthon is feltörekvő irányvonalat mutat. A magyar vállalatok egyre bátrabban lépnek a robotizált folyamatok irányába, a technológia fejlődésével pedig lendületesen folytatják útjukat az automatizálás területén.

A globális feldolgozóipar olyan hosszú távú kihívásokkal néz szembe, mint a gyorsan változó fogyasztói trendek, az erőforrások és a képzett munkaerő hiánya, a társadalom elöregedése és a helyi termelés iránti kereslet csökkenése. Az ipari robotok által nyújtott automatizálás ezekre a kihívásokra is megoldást kínál. A robotpiac 2012 óta folyamatosan bővül, de a robotizáció tendenciája – amely 2017-ben robbanásszerűen pörgött fel – 2018 első felében tovább növekedett, és ezt a lendületet megtartotta tavaly is.

A World Robotics egy jelentésében rámutatott, hogy világviszonylatban Európában a legnagyobb a robotsűrűség, ami azt jelenti, hogy átlagosan 114 egység jut 10 ezer alkalmazottra a feldolgozóiparban. Az ismert adatok szerint 2022-re még 87 ezer robotot telepítenek Európában, ami 14%-os növekedést jelent az eddigiekhez képest.

A koronavírus-járvány által okozott recesszió súlyossága attól függ, mennyire képesek az országok laposítani a koronavírus görbét, milyen sok lesz a körkörös újrafertőződés, s mikorra várható az ellenszérum kifejlesztése, nyilatkozta a NEW technology magazinnak Gubicza László, a Robotcenter ügyvezetője. Egyéni, piaci, illetve társadalmi szereplőként mindenkinek újra kell gondolnia a stratégiáját. Izgalmas kérdés, hogy az új metódusok milyen paradigmaváltásokhoz vezetnek, illetve hogy a jelenleg is zajló paradigmaváltás mennyire gyorsul fel.

Az új ipari forradalom (az új ipari paradigma) – a termelés és a szolgáltatások digitalizációja, az ipar 4.0, a robotizáció – folyamatai felgyorsulnak, hiszen a cégek csak így lesznek képesek csökkenteni a kockázataikat egy jövőbeni hasonló krízis esetén, vizionálta jövőképét az ügyvezető.

A robotizációban új irányok nyílnak, olyan új alkalmazások, amelyek a vírushelyzet előtt nem kaptak nagyobb hangsúlyt. Ilyen például az otthoni karanténban maradó emberek ellátása, a kórházi és közterületek fertőtlenítése vagy a gyerekek oktatása otthoni tanítórobotokkal.

Mindezek a logisztika robotizálásának gyorsabb ütemét, a mobil robotok számának növekedését eredményezik majd.