fbpx

A Thyssenkrupp okosgyárrá alakította debreceni gyárát

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 27.

A digitalizáció és az Ipar 4.0 egyéb elemei nagyban hozzájárulnak az autóipari fejlesztésekhez. Egyre több gyárban láthatunk példát arra, hogy miért érdemes beruházni ebbe a területbe. A fejlődésből hazánk sem marad ki.

Kép forrása: MTI

 

A Thyssenkrupp Ohio államban található hamiltoni gyára egy újabb példa a csatlakoztatott gyárra, vagy angol nevén a Connected Factory-ra. Ez azt jelenti, hogy a gyárban dolgozó eszközök, a gyártósoroktól kezdve a robotkarokon át a kisebb robotokig egymással össze vannak kapcsolva, ezáltal ténylegesen együtt dolgoznak. A kapcsolathoz 5G hálózat vagy azon alapuló Wi-Fi szükséges a megfelelő működéshez, hiszen stabil és megbízható hálózatot követelnek meg a gyártási folyamatok.

Az egységes belső hálózat egyrészt segíti a gyártási folyamatok gyorsabb és hatékonyabb elvégzését – mert azokat összehangolja – másrészt a külső támadásoktól is védetté teszi a Thyssenkrupp hamiltoni üzemét, írja a vállalat hivatalos oldala. A vállalat honlapja arról ír, hogy a hamiltoni okosgyár projektjét a Thyssenkrupp további üzemei is követhetik, olvasható az autopro.hu fordításában. Példaként a debreceni csavarrugó- és stabilizátorgyárat emelik ki, ahol évi 6 millió rúgót és stabilizátort gyárt a cég. A debreceni gyárban is segíti a saját hálózat a még jobb minőségű termékek gyártását, a folyamatok ellenőrzését és összehangolását.

Debrecen a második helyszín Hamilton mellett, ahol a Thyssenkrupp megvalósította a jövő gyárát, a cég tervei szerint pedig további üzemek is csatlakoznak az Ipar 4.0-ás megoldásokkal felszerelt gyárak sorába.

Fontos szempont az Ipar 4.0 alkalmazása során, hogy mi lesz a régi, de egyáltalán nem elavult gépekkel. Be lehet-e kapcsolni azokat is a digitalizált, összekapcsolt folyamatokba vagy sem. A Thyssenkrupp Hamiltonban található üzemében a belső hálózatnak köszönhetően megoldották ezt a feladatot, ez az innováció is nagy előnye az okosgyáraknak, hiszen a költséges átállást nem teszi még drágábbá azzal, hogy minden gépet újra kell cserélni.