fbpx

Intelligens koncepcióabroncs a jövő autói számára

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 27.

A Goodyear luxemburgi Innovációs Központja által kifejlesztett reCharge koncepcióabroncs egy forradalmian új, kapszulás technológiai megoldásra épül, ami könnyen képes alkalmazkodni és változni az egyes járművek igényei szerint.

Kép forrása: Goodyear

 

Az új koncepció kidolgozásával a Goodyear célja olyan abroncsot létrehozni, ami megfelel a jövő személyre szabott elektromos közlekedési eszközei által támasztott követelményeknek, mondta Mike Rytokoski, a Goodyear Europe alelnöke és marketingvezetője.

A Goodyear reCharge koncepcióabroncsot három innovatív tulajdonság, a személyre szabottság, a fenntarthatóság és a könnyű használhatóság jellemez. A reCharge koncepció egy külön kapszulákkal újratölthető, és biológiailag lebomló futókeveréken alapul, ami radikálisan leegyszerűsíti az abroncsok cseréjét. Az egyedi folyékony keverékkel töltött kapszulák segítségével a mintázat könnyen helyreállítható, az abroncs pedig a keverék révén képes alkalmazkodni az időjárási körülményekhez, az útviszonyokhoz és akár az egyedi vezetési igényeinkhez is.

A futókeverék biológiai anyagokból készülne, az azt megerősítő szálakat pedig a világ egyik legerősebb természetes anyaga, a pókselyem inspirálta, amely elképesztően tartós, ugyanakkor 100%-ban biológiailag lebomló, olvasható a Goodyear oldalán.

Amellett, hogy az újratölthető kapszulák jelentősen leegyszerűsítik az abroncscserét, a futófelületet könnyű és levegő nélküli vázzal, valamint magas és keskeny kialakítással tervezték. Egy vékony, masszív, minimális karbantartást igénylő konstrukcióra gondoljunk, amely esetében nem kell a nyomásellenőrzéssel vesződnünk, illetve a defekteknek köszönhető állásidő miatt sem kell többé aggódnunk.