fbpx

Szükségszerű az intrologisztika innovációja

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 13.

A termelékenység fokozásához, a hatékonyság növeléséhez és a munkaerő-felhasználás javításához az intralogisztika innovációjára van szükség. Több lehetőség is adott a cégek számára, hogy optimalizálják a folyamataikat. Egyrészt a targoncák fejlesztésével és az az önjáró robotok alkalmazásával.

Kép forrása: Jungheinrich

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a targonca-akkumulátorok piaca 2020-ig – de valójában 2027-ig – még tovább fog növekedni. Az üzletág kihasználtságához meg kell érteni, mi mozgatja a növekedést, hová fog koncentrálódni a jövőben.

2009 és 2018 között a targonca-megrendelések globális szinten duplázódtak: az USA-ban 1,5-szeresére növekedett ebben ez időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok új gyártású eszköz van forgalomban, sok közülük elektromos, ezekhez pedig továbbra is szükség lesz akkumulátorokra. Elemzések szerint Amerika, Ázsia és a Csendes-óceán térsége, valamint Európa és Közép-Kelet-Afrika régiókban növekszik majd a targonca-akkumulátorok kereslete.

2018-ban az elektromos targoncák uralták a teljes piac 64%-át, ami azóta tovább növekedett. Mivel egyre több üzembentartó dönt úgy, hogy lecseréli a belsőégésű motorral rendelkező logisztikai eszközét elektromosra, ezzel együtt az akkumulátorok iránti igény is növekszik.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható a legnagyobb növekedés a következő években. A különböző iparágaknak hatalmas az igénye az intralogisztika berendezések iránt, például az építőiparban, a bányászatban és az élelmiszerek mozgatásában. Mindemellett a technológiailag fejlett targoncák bevezetése lehetővé teszi a piac növekedését is a jövőben. Az ebben a térségben található anyagmozgató eszközök értékét 1,28 milliárd USD-ra becsülték 2018-ban, és ez a szám azóta csak tovább növekedett.

2018-ban a Toyota, a KION, a Jungheinrich, a Mitsubishi és a Crown Equipment voltak a legnagyobb targoncagyártók. A piaci igényekhez igazodva végzik innovációjukat a nagy targoncagyártók is. Ahogy az e-kereskedelem bővül, új elvárások keletkeznek, nagy sebességű raktározási környezetre van szükség a minél gyorsabb kiszolgálás érdekében, olvasható a NEW technology oldalán. A felhasználók pedig egyre inkább fektetnek be elektromos meghajtású targoncákba, amelyek teljesítménye megegyezik vagy akár felül is múlják a belső égésű motorral rendelkező társaikat.