fbpx

Hazánk az elsők között vezette be az EU-ban a zöld kötvényt

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 03.

Egy ideje már hallhattunk a magyar zöld kötvények kibocsátásáról, ami a koronavírus-járvány miatt eltolódott. Most azonban Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.

Magyarország az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki zöld kötvényt, jelentette be. A 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvényekből befolyó források kizárólag „zöld” beruházásokra használhatók fel.

Az euróban kibocsátott zöld kötvény az első lépés egy új befektetői réteg felé. A befektetők közel 7,7 milliárd euró értékben adtak ajánlatot az első magyar zöld kötvényre: ez azt jelenti, hogy továbbra is bíznak a magyar gazdaságpolitikában.

A zöld kötvény egy állampapír, amit rendszerint intézményi befektetők vásárolhatnak. A normál kötvényekhez képest alapvető különbség, hogy a befolyó pénz célhoz kötött. Csak olyan beruházásokat finanszírozhatnak belőle, aminek közvetlen vagy közvetett környezet- vagy klímavédelmi előnye van. A kötvénykibocsátás során jellemzően megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat finanszíroznak, de gyakran fordítják infrastrukturális célokra, is. Ilyen például a tömegközlekedés környezetbarát fejlesztése, illetve a szennyvíz- vagy hulladékkezelési projektek is.

A hagyományos állampapírokhoz képest az is különbség, hogy itt általában kikötik egy semleges, harmadik fél által készített értékelést. Ennek arra is ki kell terjednie, hogy a finanszírozandó projekt vagy eszközök köre megfelelő-e az elvárt célok szempontjából. Továbbá az is kritérium, hogy a befolyó összeg felhasználásának ellenőrzése teljeskörű-e, amiről évente jelentés is készül.