fbpx

Új mesterkeverék, prémium csomagolásokhoz

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 25.

A Clariant új, fémesen csillogó mesterkeveréket mutatott be, mellyel a prémium csomagolásokat célozza meg.

A Clariant Masterbatches új, króm színű mesterkeveréket fejlesztett ki, amely eddig nem látott lehetőségeket nyit meg a csúcskategóriás termékek, palackok és csomagolások tervezői és gyártói számára. Különösen a polietilén-tereftalát (PET) palackokhoz ajánlják: a szín enyhén áttetsző, tehát ideális olyan termékekhez, ahol szükséges vagy kívánatos, hogy a palack tartalma látható legyen. Alkalmazható az újrahasznosított PET esetében is, sőt, a hatást először újrahasznosított PET anyagból készült palackokon mutatták be.

A Clariant ColorWorks™ tervező és technológiai központjában dolgozó csapat az igazán fémes megjelenés iránti növekvő érdeklődésre reagálva fejlesztette ki az új mesterkeveréket. A tervezők a közelmúltban az ezüstre és a krómra kezdtek összpontosítani – magyarázta Judith van Vliet, a ColorWorks vezető tervezője és elismert színszakértő. „A Clariant új króm mesterkeveréke valódi fémes hatást mutat. Érdekes feladat, hogy ezt a ragyogást a műanyagok esetében is hozzuk a magas presztízsű termékeket tartalmazó palackoknál történő felhasználás során.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ragyogó krómhatás elérésének titka a pigment részecskeméret-eloszlásában és annak beépítésében rejlik. A visszaverődés látványosan növekszik a hagyományosabb ezüst vagy króm színekhez képest. A krómhatásnak más előnyei is vannak, ideértve például azt, ahogyan a lézersugárzásra reagál. Más színekkel ellentétben, amelyek lézersugárzás  hatására szürkévé vagy feketévé válnak, és fizikai, tapintható nyomot hagynak a felületen, a krómpigment egyszerűen eltűnik, és csak a természetes, átlátszó polimert hagyja hátra.

Az új Clariant „folyékony króm” mesterkeverék az első olyan termék, amely a NewAesthetixből, egy új ColorWorks kezdeményezésből származik, és amelynek célja egyedülálló szín- és effektusopciók kifejlesztése, hogy olyan esztétikai tulajdonságokat biztosítsanak, amelyek általában nem várhatók el a műanyagok esetében.

Forrás: Clariant