Bezárás

Rekordmennyiségű szemetet szedtek ki a Csendes-óceánból

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 09.

A műanyag mára minden szempontból az életünk része: a belőle készült tárgyakat minden nap használjuk, miközben folyamatos harcot is folytatunk azért, hogy az eldobott műanyagtárgyak ne szennyezzék el végletesen a bolygót. Egy Csendes-óceáni expedíció során hatalmas mennyiségű úszó műanyagszemetet szedtek össze az aktivisták.

 

 

A napjainkra tengerbe került plasztikhulladék már 100 milliókban mérhető számú tengeri élőlény pusztuláséért felelős, olvasható a BoredPanda és a ZIP Magazin oldalán. A kutatók úgy számolnak, hogy 2050-re ez a szám meghaladja a tengerekben élő összes élőlény számát. Ha ez valóban bekövetkezik, kétség sem fér hozzá, hogy elveszítjük ezeket a nagyon fontos élőhelyeket, amelyek pedig a bolygó oxigénkészletének felét is megtermelik.

Az Ocean Voyages Institut munkatársai 48 napos tengerjárás után visszatértek a hulladékmentesítő expedícióról, melynek eredménye 103 tonna műanyag szemét. Ezzel lényegében a legnagyobb ilyen szemétszedési akció eddigi rekordját is beállították.

A stáb az óceán Hawaii és Kalifornia közötti szakaszán dolgozott, ami ráadásul közismerten a leginkább szennyezett szakasz az ide látogató rengeteg turista miatt.

 

Kép forrása: Ocean Voyages Institute