fbpx

Ház a Marson: 3D nyomtatású házat terveztek a „vörös bolygóra”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 21.

A megrendelő NASA szerint: a hatalmas tojásokra emlékeztető épületek minden igényt és elvárást képesek kielégíteni.

3D nyomtatás életünk lassacskán minden szegmensében teret nyer magának, így többek között az építkezésben is; múlt hónapban például Csehországban átadtak egy 3D-s nyomtatási technológiával kivitelezett, vízre tervezett házat, tavaly Mexikóban pedig egyszerre ötven lakóépületet vehettek birtokba a helyi szegény közösségek. A dolog azonban nem áll meg ennyiben, ugyanis már léteznek látványtervek az első, Marsra készülő futurisztikus otthonokról is. A NASA 2015-ben hirdette meg 3D Printed Habitat kihívását, a jelentkezők dolga pedig nem volt más, mint építészetileg kivitelezhető otthonokat tervezni a vörös bolygóra.

A feladat elsőre talán szórakoztatónak tűnik, a csapatok azonban keményen küzdöttek az ötszázezer dolláros főnyereményért, hiszen ki kellett találniuk, hogy milyen technológiát alkalmaznának, milyen anyagokat használnának az építkezéshez, és egyáltalán, milyen extrákat tervezzenek a házakba, hogy azok ne csupán élhetőek, de kifejezetten kényelmesek legyenek. A szerkezeteknek mindemellett elég erősnek kell lenniük, hogy kibírják a meteorhullást, és a sokszor extrém marsi légkört. A szerencsés nyertes végül egy New York-i építészeti cég, az AI Space Factory lett, Marsha névre keresztelt innovációjuk azonban egyik olyan szerkezetre sem hasonlít, mint amilyeneket eddig a filmekben látunk.

 

A hatalmas tojás és a kaptár fura kereszteződése

A tervezők szándékosan választották a tojásformát, egyrészt mert így optimalizálták a marsi atmoszféra nyomás- és hőmérsékleti ingadozásának kezelésére, másrészt megépítése szintén jóval könnyebb és gyorsabb azáltal, hogy a 3D-s nyomtatónak nem kell annyit mozognia, mint más épületek elkészítésénél. Ez egyúttal alacsonyabb meghibásodási kockázatot is jelent.

Fontos, hogy a ház formailag jól átgondolt legyen, hiszen így kevesebb anyagot kell felhasználnunk mondja Davit Malott, az AI Space Factory alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: – a tojáshéj tökéletes példa erre, hiszen bár a rétege vékony, mégis eléggé ellenálló a külső hatásokkal szemben. A belső elrendezés nagyban hasonlít egy átlagos családi házra, leszámítva pár bónusz Mars-specifikumot; az első emelet lényegében egy előkészületi tér, ahol az asztronauták felölthetik védőfelszerelésüket, mielőtt kilépnének a marsi légkörbe. Ezen kívül itt található egy laboratórium a kutatómunkák támogatásához, valamint egy, közvetlenül a ház mellé csatlakoztatott dokkoló port is. A tervezők a második emeletre a konyhát, míg a harmadikra a fürdőszobát, az alvóhelyeket és egy minikertet álmodtak. A harmadik, egyben utolsó szint mondhatni a rekreáció helye, ahol tévénézésre és edzésre egyaránt van lehetőség.

 

Nincs határ a 3D nyomtatással

A tojásház miniatűr modelljének elkészítése harminc órán át tartott, ám ez nem jelenti azt, hogy a tényleges mérethez kilencven óra kellene, a verseny ideje alatt ugyanis a nyomtatást tíz órás lépésekben hajtották végre, és mivel a kicsinyített modell az eredeti lakóépület szerkezeti aspektusait tartalmazza, a tervezőknek csak ki kell terjeszteniük a 3D nyomtató nyomtatási felületének szélességét, illetve magasságát, hogy megkapják a végső változatot. Bár ezek még csupán ötletek, az AI Space Factory már szövetségre is lépett a Techmer PM nevű tervező céggel, akik egy szuper erős, a Mars szikláiból származó bazalt-rost keveréket, valamint egy lebomló bioplasztikát használnának a kivitelezéshez. Utóbbi ugyancsak egy, a Marson termesztett növényéből előállítható természetes anyag. A NASA tesztjeiben ugyanis korábban már kimutatták, hogy ez az anyag erősebb és tartósabb, mint a beton, és ellenállóbb az ismétlődő fagyok és olvadások ellen.

Ha a járvány nem húzta volna keresztül számításaikat, idén márciusban, New Yorkban mutatták volna be a Marsha földi verzióját, a Terat, melynek lakosztályait a vendégek kibérelhetik, és ezáltal maguk is megtapasztalhatják, milyen lenne az élet egy űrbéli házban. (Az átadás új dátumáról még nincs információ.)

Legfrissebb eredmények a témában: [LINK]

 

Forrás: raketa.hu

Fotó: AI SpaceFactory