Normál viszonyok között csomagolás nélkül általában 4, megfelelő csomagolásban akár 30 napig is eltarthatóak a hústermékek. Szemmel azonban nehéz megállapítani, hogy a termék minősége elfogadható, illetve egészségügyileg ajánlott-e (még) vagy sem. A szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetem kutatóinak fejlesztéséről a The Next Web számolt be: az „elektronikus orr” képes megmondani, mennyire friss a csomagolás alatt lévő hús. A csomagoláson lévő kód beolvasásával a mobiltelefon-alkalmazás néhány másodperc múltán kész a válaszadásra – úgy, hogy a benne működő mesterséges intelligencia révén megállapítja, ha romlott a becsomagolt hús. A kód egyébként a megfelelő körülmények között lebomló, továbbá a vonalkód olyan festékanyagot tartalmaz, ami a különböző gázok bizonyos koncentrációja esetén elváltoztatja a színét. A rendszer pontossága majdnem 100 százalékos, de még az éppen romlásnak induló állapotú terméknél is csaknem totális a megbízhatósága. A vevők számára ez azért is fontos, mert így nem kényszerülnek „félig vakon”, vagyis pusztán a termékre ragasztott szavatossági címke ismeretében bízni a csomagolt áru fogyaszthatóságában.