fbpx

Gondolatok a csomagolóanyagokról a koronavírus második hullámának tükrében

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2021 január 04.

A koronavírus második hullámának enyhítésére hozott intézkedések a vendéglátás számára nagy nehézségeket okoznak. A „kérd elvitelre” nem csupán reklámfogás, hanem egy kötelező és nem választható alternatíva azok számára, akik tovább akarják üzemeltetni a vendéglátóipari egységeiket.

 

csomagolás

Számos kérdés felvetődik a kiszállítással kapcsolatban

Vevői oldalon több kérdés is felmerülhet az ételek kiszállítása kapcsán, akár a fizetéssel, akár a kiszállítási idővel kapcsolatban. Egy kérdés azonban jelen helyzetben kiemelkedik a többi közül: a csomagolóanyag, amibe a kiválasztott étterem csomagolja az ételt, vajon megfelel a higiéniai és élelmiszerbiztonsági követelményeknek?

A piacon jelenleg fellelhető csomagolási megoldások rendkívül széleskörűek, az ár és a minőség csupán két szempont a sok közül. A vendéglátóipari egységek oldaláról vizsgálva a csomagolóanyagok kiválasztásánál gyakran az ár a leglényegesebb szempont. A vendéglátók számolnak a csomagolási költséggel, de a realitások talaján maradva ennek a mértéke nem haladhatja meg az étel értékesítési árának 5-10 százalékát. Az ételek házhoz vitelének egy további költségvonzata a szállításhoz kapcsolódik, amely szintén tovább rontja a haszonteremtő képességet. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a vendéglátás háttérfolyamatainak biztosítására akkor is szükség van, ha a vendégek nem tudnak beülni az étterembe: a konyha kiszolgáló személyzet és a hozzájuk kapcsolódó költségek továbbra is fennállnak.

 

A költséghatékonyság nem mindig azonos a megfelelőmegoldással

A fentieket figyelembe véve belátható, hogy a költséghatékony megoldások kulcsfontosságúak ebben a rendkívüli helyzetben. A költséghatékonyság azonban nem feltétlenül egyezik meg a megfelelő megoldással: az élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelmények prioritást élveznek. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek korábban nem végeztek ételkiszállítást, mindenképpen át kell vizsgálni a HACCP rendszerüket. Az említett rendszer a csomagolóanyagok kezelésével és megfelelőségük ellenőrzésével foglalkozik. Nem szabad elfelejteni, hogy olyan körülményekhez kell alkalmazkodnunk, amik korábban nem léteztek, ezért mindenképpen szükséges felülvizsgálni a folyamatokat.

A vevő a csomagolásokkal kapcsolatban elvárja azok megfelelőségét. A csomagolás tekintetében nem mindegy, hogy melegétel kiszállításáról, folyadékok csomagolásáról, péktasakokról vagy evőeszközökről beszélünk: a megfelelő csomagolás kiválasztásánál figyelembe kell venni a csomagolásra váró élelmiszer tulajdonságait, kiszállítási körülményeit és nem utolsósorban a felhasználók egyedi igényeit. Jelenleg az élelmiszer-csomagolások kapcsán a környezettudatosság nem elsőrendű szempont sem a vevők, sem a vendéglátósok számára. Ugyanakkor az egyre tudatosabb fogyasztók jogosan várhatják el, hogy környezetbarát csomagolásban érkezzen hozzájuk a megrendelt étel.

 

kiszállítás
Több kérdés is felmerülhet az ételek kiszállítása kapcsán, akár a fizetéssel, akár a kiszállítási idővel kapcsolatban.

 

Érdemes már most tájékozódni

A 2021 nyarától kötelező egyszer használatos műanyag eszközök kivezetésével összefüggő intézkedések számos nyitott kérdést tartalmaznak. Ezért az erre való hivatkozás korai lenne a környezetbarát megoldások erősítése érdekében, de mindenképpen érdemes áttekinteni a piacon megjelenő új lehetőségeket.

Az ételkiszállításhoz használatos eszközök felhasználóbarát bemutatása, és tulajdonságaik ismertetése segíthet az otthoni hulladékkezelésben, ami jelenleg nem egyértelmű a végfelhasználók számára. Érdemes tájékoztatást adni az csomagolóanyagok jellegéről, sokrétűségéről, akár arról is, hogy miképp lehet azt a szelektív hulladékkezelés során elhelyezni. Ezek a tájékoztatások sok kellemetlenségtől kímélhetik meg a vevőt és a szállító cégeket.

Sebestyén Tibor, Ökosys Zrt.