fbpx

Katonai és civil logisztikai együttműködés

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 16.

A Honvédelmi Minisztérium és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó vállalat között 2018-ban aláírt szerződés a páncélos technikák beszerzésén túl logisztikai csomag biztosítását is tartalmazza.

 

harckocsitorony szállítás
Harckocsitorony szállítása

 

A Leopárdok karbantartására használják a tornyokat

A szerződés keretében érkezett nemrégiben két darab Leopard 2A4 harckocsitorony Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyába. Németországból civil szállítmányozó cég szállította a helyszínre a készleteket, amelyeket a dandár Logisztikai Zászlóaljának katonái és a KMW munkatársai együtt fogadtak, valamint készítettek elő a további anyagmozgatási műveletekre.

 

harckocsitorony szállítás
Gerendás daruval emelték le a 17 tonnás tornyokat a pótkocsiról

 

A 120 milliméteres forgatható ágyút tartalmazó, egyenként 17 tonnás tornyokat a tatai alakulat multifunkciós karbantartó sátrában, gerendás daru segítségével emelték át a kamionokról a szállítókocsira, majd a tárolóhelyekre.

A harckocsitornyokat a KMW és a Logisztikai Zászlóalj harcjárműjavító szakállománya a magyar Leopárdok karbantartására fogja felhasználni. Egy esetleges toronymeghibásodás esetén a csere lehetővé teszi, hogy a harckocsi azonnal visszatérhessen a feladatához. A javításra fordított idő tehát nem a harckocsi egészét, hanem csak a tornyot érinti a jövőben.