fbpx

Logisztika: döcögő iparágra utal a menedzserindex

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 11.

Az augusztusi halovány emelkedés után szeptemberben tovább emelkedett enyhén a beszerzési menedzser index (BMI) értéke, ami az ipar zsugorodására utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A korábbi szeptember havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,6) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (51,1) – jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési, Készletezési Társaság (MLBKT). A foglalkoztatottság index értéke 0,6 százalékponttal alacsonyabb a múlt hónapban, fellendülés után zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban visszaesett (49,8).

A szeptemberi BMI

Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 0,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, a szeptember havi indexérték 5,2 százalékponttal emelkedett augusztus után. A foglalkoztatás épphogy 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,3 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek indexe szintén szűkülést mutat, értéke 4,7 százalékponttal növekedett.

A külpiaci mutatók nőttek, ám recessziós értéken állnak: az import indexe 0,9 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal emelkedett szeptemberben. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 2,0 százalékponttal magasabb augusztushoz képest. A beszerzési mennyiség index 5,5 ponttal esett vissza. A késztermékkészletek indexe 1,0 százalékponttal nőtt e hónapban.

A 2023 szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi (46,7) értéknél. Szeptember átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptemberi értékeké szintén 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

Termelés, szállítás, munkaerő – a BMI összetevői

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe csökkent, ami az új rendelések állományának csökkenését jelzi augusztushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték. A szállítási átfutási idő indexe is alacsonyabb az augusztusinál, ráadásul ez 2020 eleje óta folyamatosan 50 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50 pont alatt maradt, és visszaesést mutat. Az e havi indexérték a legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index is újra csökkent szeptemberben, de így is a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi érték.

Drágulás, külpiacok: további következtetések

A BMI  augusztushoz mért visszaesése negyedik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a szeptember havi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi, két havi árcsökkenési tendencia után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb e havi érték. A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a harmadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók is zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén mérsékelt visszaesésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban folytatódik.