fbpx

Hétvégén már olcsóbban tankolhatunk

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 12.

Tovább esnek az üzemanyagárak: a gázolajért literjéért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak a nagykerben, a 95-ös benzin esetében pedig bruttó 7 forinttal csökken a tarifa.

A vállalkozásoknak, a közúti fuvarozóknak itt a jó hír: 10 forinttal csökken a dízel ára (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A GFM magyarázata

Az üzemanyagok ára nemzetközi és országspecifikus okok miatt – mint például a szállítás tranzitdíjának megemelése – az előző hónaphoz képest szeptemberben 3,3 százalékkal növekedtek, ami kedvezőtlenül befolyásolja az infláció csökkentésének ütemét – magyarázkodott még a hét elején a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tájékoztatójában.

Az üzemanyagárak moderálása érdekében a GMF szeptember végén egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, a Mollal, ahol az olajipari szereplők együttműködésükről biztosították a kormányt. Magyarország legnagyobb vállalata kitartott a mellet, hogy eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Az egyeztetés óta az üzemanyagárak kedvező irányba változtak, hiszen a korábbi átlagosan 660 forintos benzin és 681 forintos gázolaj árhoz képest október 11-től átlagosan a benzin ára 610 forintra, míg a gázolaj ára 660 forintra mérséklődött, mely most tovább csökkenhet. Azonban ennek oka nem itthon kereshető, hanem a nemzetköz nyersolajár zuhanásában. Igaz, hogy a hét elejétől lassan elkezdett felfelé kúszni a Brendt hordónkénti ára, de messze nem éri el a szeptember végét jellemző csúcsot.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni: a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások, de várhatóan meg fog jelenni a nagykerárcsökkenés a kutakon. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia pont meghaladja a 93 forintot, gázolajnál ugyanez az érték 87 forint.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 610 Ft/liter*;
  • gázolaj – 662 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 603 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 650 forint lesz.

Utoljára szerdán volt változás, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj is olcsóbb lett egy húszassal.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.