AUTOMATIZÁLÁS AZ INTRALOGISZTIKÁBAN? MILYEN MÉRTÉKIG?

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 24.

A közelmúltban megváltozott fogyasztási szokások, az e-kereskedelem hódítása és az itthon végbemenő társadalmi, gazdasági folyamatok új kihívás elé állítják az intralogisztikát. A növekvő raktározási és kiszolgálási igény, az átfutási idő csökkentése, a termékek követhetősége, az üzembiztonság magas szinten tartása és a munkaerőhiányból fakadó kiszolgáltatottság csak néhány probléma, amelyek a mai raktárak működése során fokozott kihívást jelentenek. Ezekre a problémákra tudnak megoldást nyújtani az automata raktári rendszerek.A raktárban jelenlévő legtöbb folyamat automatizálható. De a kérdés, hogy az automata rendszerek valóban megfelelő szinten oldják-e meg az adott raktár problémáit. Elmondható, hogy minél magasabb az automatizálás foka a raktáron belül, annál összetettebb tervezést és integrációs feladatot igényel annak előkészítése, megvalósítása. Ezért nálunk, a QLM Logistics Solutions Kft-nél az automata rendszerek fejlesztésén, telepítésén és üzemeltetésén felül nagy hangsúlyt fektetünk a tervezésre, és a megvalósíthatóság vizsgálatára.

Az ipar 4.0 elvárásainak megfelelően képesek vagyunk a tervet átültetni a virtuális valóságba, és egy szimulációval modellezni még a beruházás megvalósítása előtt, hogy milyen működést, hatékonyságnövekedést érhetünk el az automata raktárrendszer alkalmazásával. Vizsgálni tudjuk a szűkkeresztmetszeteket és szükség esetén módosítjuk a tervet még a kivitelezés előtt – így akár jelentősen csökkentjük a beruházási költségeket.

A QLM Logistics Solutions Kft. saját logisztikai folyamattervező mérnökcsapattal rendelkezik, de aktív részt vállalunk az intralogisztikai eszközök fejlesztésében is. Saját fejlesztésű raktárirányítási szoftverrel (QLM-WaProM), automata állványkiszolgáló gépekkel és automata szállítópályaelemekkel rendelkezünk. Csapatunk képes komplex raktárlogisztikai rendszerek integációjára. Gyakorlatilag a tervezéstől kezdve a megvalósításon át egészen a logisztikai rendszerek üzemeltetési támogatásáig tudjuk partnereink munkáját segíteni. Mi a QLM-nél hiszünk abban, hogy egy jól megtervezett és felépített testreszabott raktárlogisztikai megoldás, legyen az automata vagy manuális működésű, megalapozza a vállalkozás jövőjét most.