fbpx

Középpontban a környezetvédelem a Siónál

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 21.

Klímasemlegesen működik Európa vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini csoport 2021. január 1-től. A cégcsoport tagja a Sió-Eckes Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft., így a vállalat is nagy lépést tett a környezetvédelem területén.

 

Sió gyümölcslé
Jelenleg lebomló szívószálat csomagolnak az üdítőkhöz (Fotó: MTI/Varga György)

 

A fenntarthatóság jegyében

A sió gyümölcslevekhez csomagolt szívószál 2020. első negyedévétől biológiailag lebomló anyagból készül, de hamarosan áttérnek a papír szívószálak használatára.

A társaság az egy éve elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv területein jó partnere a kormánynak, és felelősséggel gondolkozik a beruházásairól.

A cég tavaly és idén 500-500 millió forintot fordított beruházásra, amelyeket a versenyképesség-növelés és a fenntarthatóság területén hajtottak végre. A szennyvízkibocsátást jelentősen csökkentő berendezést állítottak üzembe, automatizálták a gyártást, és teljes egészében zöld energiát vásárolnak.

A siófoki cég lehetőség szerint magyar alapanyagot dolgoz fel, több mint 200 beszállítóval áll kapcsolatban, akiknek 70%-a őstermelő. Az így megspórolt szállítási és logisztikai erőforrások kapcsán is kevesebb a környezeti terhelés a cég részéről.

 

Sió gyümölcslé
A beruházásokat a fenntarthatóság jegyében hajtják végre (Fotó: MTI/Varga György)

 

A kibocsátott szén-dioxid kompenzálása

Az Eckes-Granini csoport a Climate Partner nevű szervezeten keresztül egy brazíliai projekthez csatlakozott, ezzel próbálja ellensúlyozni a gyártás során történő szén-dioxid-kibocsátást. A cégcsoport a hitelesített kompenzációval 18 ezer hektárnyi esőerdőt véd meg Brazíliában.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc