fbpx

Unja más is a csomagolási hulladékká váló ételeseket?

Írta: Sándor Ildikó - 2021 február 22.

Itt a fenntartható változat.

Útszéli éttermek vagy „mezei” menzák tipikus esete, mikor ételesnek álcázott, leharcolt műanyag edényekkel, sőt jégkrémes dobozokkal próbálkozik be a vásárló. A magyarázat: vagy elfelejtett magával vinni, vagy nincs, vagy már otthon is halomban áll a műanyag edény mindezek ellenére. Természetesen a vendéglátó egységek (éttermek) nem vállalhatják a hozott edények tisztántartását, sem kapacitásuk, sem törvényi lehetőségük erre nincs. Az eldobható, egyszerhasználatos edények pedig a környezetvédelmi elvárásoknak környezetvédelmi elvárásoknak mondanak ellent. Mi a megoldás?

 

csomagolási hulladék rakun elviteles doboz

Az elviteles rendszer már működik, de most cserélhető is.

 

A Rakun Dobozközösség által kitalált elviteles rendszer a fenntarthatóságon és a megosztáson alapul, a költségeket pedig a vendéglátóhelyek és a vendégek egymás között dobják szét. Dr. Horváth Sarolta és Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány hozták létre a Rakun Dobozközösséget (ami nevét az angol racoon, azaz mosómedve után kapta), aminek a lényege egyszerű: a felhasználó telefonos alkalmazáson keresztül harmincnapos ciklusokra fizet elő, ezalatt korlátlan alkalommal használhatja a Rakun partnerek bármelyikében a sztenderdizált dobozokat. A jogosultságot az étteremben QR-kód alapján ellenőrzik, majd a delikvens elviszi a dobozban az ételt. A vendég bármelyik Rakun partnerhez visszaviheti a tisztára mosott üres dobozt, és kap egy ugyanolyan, az étterem által is szabályszerűen elmosott példányt – olvashattunk minderről a Forbes Forbes hírlevelében. A közösség honlapján térképen is beazonosítható az elfogadóhelyek listája, de regisztráció után ki is értesítenek a legközelebbi helyszínről.

 

csomagolási hulladék rakun elviteles doboz

 

A Rakon Dobozközösség projektje az idei Highlights of Hungary jelöltjei között is helyet kapott.