fbpx

Több mint egy villamos, értékük 76,5 millió euró

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 12.

Az első már a próbaútjait teljesíti, a második tram-train szerelvény, a dízel-villamos hibrid jármű március közepén érkezik Magyarországra – áll a MÁV Zrt. tájékoztatójában.

 

A Citylink járműcsaládhoz tartozó hibrid szerelvény

37 méter hosszú, városi és városközi közlekedésre egyaránt alkalmas a kötött pályás jármű. 216 férőhelyes, komfortos, nagy részben alacsony padlós és akadálymentesített. A kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkezik.

A tram-traineket teherautókkal szállítják a Stadler spanyolországi, valenciai gyárából a Szentesi Motorgarázsba, ahol a vasút-villamos leemelése és összeszerelése történik.

 

Tram-train a szállításban
A hibrid szerelvény jelképe lehet a magyar vasútnak, hogy innovatív módon áll hozzá a szállítási feladatokhoz (Fotó: MÁV-START)

Hatósági szemle, próbautak

Az első prototípust januárban mutatták be a MÁV-START szentesi telephelyén. A jármű futópróbája Szentes-Mindszent-Szentes útvonalon sikeresen lezajlott. A hatósági nagyvasúti futópróba Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged útvonalon történik. A hatósági járműszemle és próba helyszíne Hódmezővásárhely új villamosvasúti vonala. A további menetpróbák a Szeged-Hódmezővásárhely vasútvonalon, valamint a hódmezővásárhelyi és szegedi villamosvonalakon folytatódnak.

A hetvenegy tonnás, dízel-villamos hibridek Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán 50 km/órás maximális sebességgel haladhatnak, a két város közötti nyílt vonalon dízel meghajtással, 100 km/órás megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat.

A tervezett hivatalos útvonal, ahol találkozhatunk, utazhatunk a tram-trainnel

A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged-Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre.

A hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig. A tram-train vonalán közel négy kilométeres egyvágányú villamospálya épült Hódmezővásárhelyen összesen öt váltóval és hat megállóval, a kapcsolódó felsővezeték-hálózattal. A városi szakaszon három megálló kétvágányú, ahol az ellenkező irányba közlekedő szerelvények találkozni tudnak – áll a közleményben.

Ennek megfelelően a jármű a két város között szállítási feladatokat lát el, kiszolgálja az utazóközönséget. Hibrid jellege nem csak a meghajtásra vonatkozik, hanem a funkcionalitására is, mivel a helyközi és a távolsági járatokat is képes kiváltani.

 

Tram-train a szállításban
Hódmezővásárhely és Szeged között, a várható 37 perces menetidővel, ez lesz a leggyorsabb eljutási és szállítási mód (Fotó: MÁV-START)

 

A projekt költsége 27,5 milliárd forint

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója korábban azt közölte, a járműipari cég 2017-ben nyert közbeszerzést nyolc, a Citylink járműcsaládhoz tartozó hibrid szerelvény gyártására, majd a MÁV-Start 2020 júniusában hívta le a további négy járműre szóló opciót. A megrendelés értéke 76,5 millió euró, mintegy 27,5 milliárd forint.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc