fbpx

A tiszta hidrogén lehet a jövő üzemanyagforrása

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 21.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. és az MVM Energetika Zrt. stratégiai keretmegállapodást írt alá tiszta hidrogén projektek mielőbbi hazai, közös megvalósítása érdekében.

 

Szoros együttműködés kísérleti hidrogénprojekt kidolgozásában

Az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata és hazánk egyik legjelentősebb energetikai vállalata, a LINDE és az MVM ünnepélyes keretek között hosszú távú stratégiai keretmegállapodást írt alá. A dokumentum definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogén projektirányokat.

 

tiszta hidrogén üzemanyag energia
Kóbor György (balról) és Hegedűs Ákos aláírták a keretmegállapodást

 

Kinyilvánítja, hogy a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogénprojektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain. Ehhez kölcsönösen igénybe veszik egymás tudásbázisát és erőforrásait.

Kijelölték az ehhez szükséges irányító testületet, és megalakulóban van számos munkacsoport, melyek a megállapodás alábbi fő területeire fókuszálnak:

  • Karbonmentes hidrogén elektrolízissel történő előállítása a LINDE Csoport saját technológiái és az MVM Csoport megújuló energiaforrásainak alkalmazásával,
  • Közlekedés zöldebbé tétele: hidrogén töltőállomások létesítése autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére (zöld hidrogén mobilitás),
  • Villamosenergia és (föld)gáz infrastruktúra együttes fejlesztése – zöld hidrogén gyártása és tárolása, használata a földházhálózat alkalmazásával, elsősorban szezonális áramtárolási lehetőségek megvalósítása,
  • Ipari felhasználások dekarbonizációja (pl. erőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése).

A dokumentumot Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója írta alá. Az ünnepségre szimbolikus helyszínen, az ország első mobil hidrogén töltőállomásán került sor, melyet április végén adtak át a LINDE budapesti telephelyén.

 

Összeállította: Csomor Zsolt