A Skipping Rocks Lab brit kutatói-startup csoport tagjai 2013-ban mutatták be először az ehető, 100%-ban természetes összetevőkből készült Ooho! márkanévre hallgató vízkapszulájukat. A gyerekkori vízibombára hasonlítva a vizet, vagy egyéb folyadékot egy átlátszó membránréteggel veszik körül. Ez a külső zselatinszerű burok egy természetes polimer anyag, az alginát, amely barnamoszat és kalcium-klorid együttes felhasználásával állítható elő. A barnamoszat egy tengeri növényfaj, hossza akár 200 méter is lehet, Észak-Amerika partjainál nagy kiterjedésben megtalálható. A barnamoszatból nyert építőelemből készülő zselés vízkapszulák gyártásához a legkönnyebb módszer a folyadék előzetes lefagyasztása. A lejátszódó reakciók hatására a fagyott folyadék körül egy vékony, rugalmas hártya jön létre. A víz kiolvadása után pedig elkészült a „palackozott” víz.
Forrás: www.intelligentliving.co
A csapat a Crowdcube, közösségi finanszírozást lehetővé tévő oldalon már kampányt is indított, hogy elkészíthessék a terméket. Az eredetileg tervezett 400 ezer font helyett már 800 ezer fontot (kb. 300 millió forint) sikerült összegyűjteniük.
A csapat azt tervezi, hogy már az idén megjelenik az ehető palackkal, egyelőre csak a nagyobb tömegrendezvényeken, sporteseményeken és fesztiválokon.
A fiatal brit kutató Skipping Rocks Lab prezentációja
Ez is érdekelheti a témában: Nagy sikere van minden évben a hazai kezdeményezésnek, a Tisza megtisztításának a hulladékoktól, rajtol a PET-Kupa.