fbpx

A McDonald’s már júniusban megkezdi a műanyag kiváltását

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 09.

A hazai McDonald’s az uniós irányelveken és az ezekre épülő hazai szabályozáson túlmutató vállalásokat tervez a plasztik csomagolóanyagok kiváltására. Ennek következő lépéseként még júniusban megkezdik a műanyag szívószálak és evőeszközök fenntartható forrásokból származó papír, rost és fa alapanyagból készült alternatívákkal történő kiváltását.

 

Eddig is számos példaértékű kezdeményezést valósított meg

A McDonald’s hálózat az elmúlt évtizedekben a fentarthatóság és a környezetvédelem területén rengeteg példaértékű kezdeményezést valósított meg hazánkban. A hulladékok szelektálása és hasznosítása, az újrahasznosított és fenntartható forrásból származó alapanyagokból készült csomagolóanyagok, az energiahatékony megoldások az éttermekben, a fenntartható gyakorlatok az ellátási láncban mind e folyamat fontos építőkövei.

 

műanyag pohár szívószál mcdonald’s
Kép forrása: Gerald Matzka

 

A 94 étteremmel rendelkező magyarországi hálózat célul tűzte ki, hogy 2021. év végéig harmadik fél által tanúsított, fenntartható erdőgazdálkodásból származó, FSC minősítéssel ellátott fa, papír, illetve rost alapanyagból készült alternatívákkal váltják ki az egyszer használatos műanyag csomagolókat mindenhol, ahol az élelmiszerbiztonsági szabályok és a technológia erre jelenleg lehetőséget adnak. Az étteremlánc ezzel közel évi 200 tonna műanyagot „tüntet el” a rendszerből, az átállásra pedig összesen 800 millió forintot költ – olvasható a Trademagazin oldalán.

A folyamat első lépéseként júniustól az éttermekben használt műanyag szívószálakat és evőeszközöket fokozatosan papír és fa eszközökre cserélik. Ez egy évre vetítve közel 46 millió darab műanyag szívószál, több mint 11 millió darab műanyag kanál, valamint 2 millió darab műanyag villa és kés kiváltását jelenti.

A hazai McDonald’s éttermek a szívószálakkal egy időben mondanak búcsút a hideg és forró italos poharak műanyag tetőjének, illetve a műanyag személyzetis poharaknak, szeptemberben pedig a SuperMcFreeze és McFreeze termékek műanyag poharaitól szabadul meg a hálózat – a 2023 januárjától életbe lépő törvényi tiltást jelentősen megelőzve. Mindezzel további több millió darab plasztik csomagolóanyag és hulladék tűnik el a rendszerből. A váltás eredményeként az éttermekben elkészített termékekhez felhasznált csomagolások 99%-a megújuló, újrahasznosított vagy harmadik fél által tanúsított, fenntartható