fbpx

Útmutató segíti a fenntartható csomagolástervezést

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 18.

Az újrahasznosítható csomagolástervezéséhez szükséges a válogatási és hasznosítási technikák, technológiák naprakész ismerete. A „Packaging Design for Recycling Guide” útmutató alkalmazható élelmiszerekhez, élelmiszerjellegű árukhoz és a non-food termékekhez ugyanúgy, mint a fogyasztói, a gyűjtő- és a szállítási csomagolások kialakításához.

 

Minél hosszabb ideg maradjon a körforgásban

Az újrahasznosítási (recycling) szemléletű csomagolástervezés a körforgásos gazdaság szellemiségének megfelelő terméktervezés része és fontos eleme a fenntarthatóság rendszerszemléletű értékelésének.

 


Kép forrása: WPO

 

A körforgásos gazdaság csomagolás tekintetében azt jelenti, hogy a csomagolást úgy kell megtervezni, hogy a felhasznált alapanyag (csomagolóanyag) minél hosszabb ideig ismételten felhasználható legyen, azaz a körforgásban maradhasson. A fő cél a természeti források megőrzése, a csomagolási funkció minél hosszabb ideig való fenntartása, az azonosítható csomagolóanyagok újrahasznosítása, illetve a megújuló forrásból származó anyagok használata. Úgy kell csomagolást tervezni, hogy a képződő csomagolási hulladékból ismét felhasználásra alkalmas másodnyersanyag legyen előállítható.

Az újrahasznosítható csomagolás tervezéséhez szükséges a válogatási, hasznosítási technikák, technológiák naprakész ismerete. Fontos továbbá, hogy nem sérülhetnek a csomagolás alapvető funkciói, mint például az áruvédelem, a logisztikai megfelelés és a járulékos szolgáltatások (kényelmi funkciók) fenntartása.

 

ember nő szemüveg papír műanyag bála
Kép forrása: MARS

 

A „Packaging Design for Recycling Guide” alkalmazható az élelmiszerekhez, az élelmiszerjellegű árukhoz és a non-food termékekhez ugyanúgy, mint a fogyasztói, a gyűjtő- és a szállítási csomagolások kialakításához.

Az útmutató az ECR (Efficient Consumer Response) Közösség, a WPO (Csomagolási Világszövetség) és az FH Campus University of Applied Sciences (szakmai kidolgozó) együttműködésében készült.

Az útmutató elérhető és letölthető IDE kattintva.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az útmutató magyar fordításának munkálatait – szakértők bevonásával – megkezdte, reményei szerint lektorált változat még az év vége előtt elérhető lesz – olvasható a Szövetség hírlevelében.