fbpx

Díjnyertes csomagolások

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 23.

A fejlesztéseknek a pandémia sem tudott gátat szabni. 6 ország 52 innovatív csomagolása lett a német csomagolási verseny nyertese. A díjátadót a Fachpack kiállítás keretében tartották meg szeptember végén. A 10 nevezési kategória egyikéből, a fenntarthatóság kategóriából válogattam a díjnyertes csomagolások közül.

 

Ajakápoló stift Next Generation

Az RPC Bramlage GmbH optimalizálta a négyrészes ajakápoló stift konstrukcióját, amiből háromrészes kivitelt fejlesztett. A teljes stift egy anyagból, polipropilénből (PP) készül, ami nagyon megkönnyíti az újrahasznosíthatóságát. A mechanika optimalizálása precízebb felkenést, lényegesen nagyobb kényelmet biztosít a felhasználó számára.

 

ajakápoló
Az egy anyagból készült stift megkönnyíti az újrahasznosítást

 

A tabletta blisztercsomagolása egészség- és környezettudatos

A Syntegon Technology GmbH és a Huhtamaki Flexible Packaging közös fejlesztése a hagyományos hőformázott műanyag-alumínium blisztercsomagolás papíralapú alternatívája. A fészkek kialakításához olyan papírt használtak, amely különösen jó nyúlási tulajdonságokkal rendelkezik, és speciális barrier és hegedő réteggel is ellátott. Nagy lépés ez a fenntartható, egy anyagból készült tablettacsomagolásnál. A csomagolás funkcionalitásával és esztétikai megjelenésével is elnyerte az egészség iránti és a környezettudatos vásárlók tetszését.

 

gyógyszer csomagolás bliszter
A blisztercsomagolás papíralapú alternatívája

 

Csomagolási megoldás rúgóhatással

A Smurfit Kappa a korábban használt csomagolási megoldást használta fel szivattyúk és a szűrőgyertyák csomagolásához, amit továbbfejlesztettek egy fenntartható alternatívával. A PE-habból készült rögzítőpárnát intelligens hullámkarton elem váltotta fel, amely elnyeli az ütközést, mint a lengéscsillapító, ezáltal a rugóhatás újra és újra működik. A helytakarékos csomagméret a szállítás során és az összeszerelésnél is előnyös. A csomagolás egy anyagból, 100%-ban újrahasznosított papírból készül, funkcionálisan is jól teljesít, költségtakarékos és jelentősen kisebb a szén-dioxid-kibocsátása.

 

papír karton doboz csomagolás
Az intelligens hullámkarton rögzítőpárna biztonságos, hiszen elnyeli a csapódásokat

 

Deriba Greenline fólia

Általában a háztartásokból származó műanyagok mintegy 20%-a fóliából, társított fóliából és flexibilis csomagolásból áll. Ezért a riba Verpackungen GmbH a PE/PA társított fóliát LDPE egyanyagú megoldásra cserélte, és az újrahasznosított anyagok arányát több mint 80%-ra emelte. Ez jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és kiváló minőségű alkalmazásokkal zárja az anyagkörforgást. Annak érdekében, hogy az újrahasznosítás (is) hitelesen látható legyen a végső fogyasztó számára, a hordtáskán felhívják a figyelmet a lakossági szelektív gyűjtés fontosságára. Visszaváltható flakonok kupakjából készült reciklátumból gyártják az eddig új anyagból készült fagyasztó hordtáskák fogantyúját. A hordtáska fóliája pedig 80% reciklátumot tartalmaz.

 

hordtáska szatyor
A szelektív gyűjtés jelentőségére is felhívja a figyelmet a környezetbarát

 

Tetőtől talpig recikláltalumíniumból

A Tubex fejlesztése teljes egészében egy anyagból készült, ezáltal 100%-ban újrahasznosítható alumíniumtubus. A záróelem a tubustest része, és az első nyitáskor egy előre meghatározott törési ponton elválik a tubustól. 180 fokban elforgatva és a tubus szájnyílásba helyezve a kupak megbízhatóan lezárja a tubust. A teljes csomagolás 100%-ban újrahasznosított alumíniumból (95% la kossági gyűjtésből származó tartalommal) készült, ami optimálisan támogatja a fenntartható koncepciót.

 

tubus ábra
Teljes egészében újrahasznosított alapanyagból készült tubus

 

ReCo3 flakonokújrahasznosított anyagból

A W. Müller GmbH fenntartható flakonjai koextrudálással készülnek. Három rétegűek, a középső réteg lakossági gyűjtésből származó hulladékból származik, a vékony belső és külső réteg pedig új anyagból. A szürke reciklátum így akár 70%-ig alkalmazható, hiszen a vékony külső réteg tetszőlegesen színezhető. Mivel a flakonok belső és külső rétegei új műanyagból készülnek, használhatók lemosható és bőrön maradó kozmetikai termékek csomagolásához is.

 

műanyag italos palack
A háromrétegű palack középső része lakossági gyűjtésből származik

 

Always pelenka papírcsomagolásban

Az FMCG-szektorban a papír nem mindig megfelelő helyettesítője a műanyagoknak. A Procter & Gamble azonban bebizonyította, hogy minimális nyomtatással a műanyag bevonat nélküli papír megfelel sok higiéniai alkalmazáshoz. A papír itt valóban fenntartható alternatíva, amely egyszerűen újrahasznosítható.

 

papír csomagolás
Pelenka fenntartható papír csomagolásban

 

Lehúzható bélés vödrökben

A Saier Verpackungstechnik GmbH könnyen eltávolítható belső béléssel ellátott vödröt fejlesztett ki, amely a fenntarthatóság, a víztakarékosság és a kényelem sikeres kombinációja. A szennyezett belső fólia eltávolításával a vödör tisztítás nélkül újrafelhasználható, vagy könnyen újrahasznosítható. A környezet védelme, az újrahasznosíthatóság és a veszélyes hulladékok elkerülése egyértelmű eredmény.

 

műanyag vödör
A belső bélésnek köszönhetően tisztítás nélkül ismét felhasználható

 

Kiss Rozália