fbpx

Fenntarthatóság a csomagolásban és a logisztikában

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 24.

A fenntarthatóság eleinte beruházásokkal jár, mert a fenntartható termelés felé való elmozdulás gyakran összetett folyamat a vállalatok számára. De a döntések hosszabb határidőkre alapozásával könnyebben igazolhatóak a hatékonyság és a megújuló energiaforrások iránti magasabb előzetes költségek.

 

Mi a fenntarthatóság?

1987-ben az ún. Brundtland Bizottság fogalmazta meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét.”

A fenntarthatóság fogalma három pillérből áll: gazdasági, környezeti és társadalmi. A vállalatok egyre inkább nyilvános kötelezettségvállalásokat tesznek a fenntarthatóság mellett olyan intézkedésekkel, mint a hulladék csökkentése, a megújuló energiákba való befektetés és a fenntarthatóbb jövőért dolgozó szervezetek támogatása.

 

műanyag palack kupak bála
Egyre több cég tesz kötelezettségvállalásokat a fenntarthatóbb jövőért

 

Környezetvédelem

Egyre nagyobb az aggodalom a fosszilis tüzelőanyagok környezetre gyakorolt hatása és a globális felmelegedéshez való hozzájárulása miatt. Az első nemzetközi megállapodás az éghajlatváltozás elleni küzdelemről az 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyv volt. Ennek alapvető tétele, hogy az iparosodott országoknak csökkenteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezek egyre gyorsuló kibocsátása ugyanis veszélyezteti az éghajlatunkat, életünket a Földön, valamint magát, a bolygót is.

Ezt követte a párizsi klímaegyezmény, mely több mint 180 ország vezetői között létrejött megállapodás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, a globális hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alá történő korlátozásáról az iparosodás előtti szinthez képest, 2100-ig. Ideális esetben a megállapodás célja, hogy tartsa a növekedést 1,5 Celsius-fok alatt. Környezetünk védelme érdekében a csomagolási ipar is sokat tehet, a tervezéstől a gyártáson át a logisztikáig az újrafelhasználható, visszaforgatható fenntartható csomagolási megoldásokkal.

 

Mi a fenntartható csomagolás?

A fenntartható csomagolás olyan csomagolási megoldások beszerzését, fejlesztését és használatát jelenti, amelyek minimális környezeti hatással és lábnyommal rendelkeznek. Egyszerűen fogalmazva: a fenntartható csomagolás környezetbarát, és nem járul hozzá a természeti erőforrások további kimerüléséhez.

A Sustainable Packaging Coalition (SPC) a következő kritériumokat ajánlja a csomagolás fenntarthatónak tekintéséhez:

  • amely hasznos, biztonságos és egészséges mind az egyének, mind a közösségek számára,
  • megfelel a teljesítmény és a költség piaci kritériumainak,
  • megújuló energiaforrások felhasználásával készül,
  • hatékonyan újrahasznosítható vagy komposztálható otthoni vagy ipari berendezésekben.

 

kukorica termés kukokricacső levél

 

Optimalizált csomagolás

Érdemes lehet áttekinteni, van-e lehetőség arra, hogy a termékek elférjenek kisebb csomagolásban, vagy hogy a meglévő csomagolásba több termék férjen be. Ez hatékonyabbá, fenntarthatóbbá teheti a logisztikát, a raktározást és a termékek szállítását is, amely egyszerre bír kedvező hatással a költségekre és a környezetre is.

 

Ártalmatlanítás és újrahasznosítás

A csomagolóanyagok újrahasznosításának és ártalmatlanításának legjobb módjainak megismertetése a fogyasztókkal bonyolult lehet, mert a szabályok országonként, régiónként változnak. De az általánosan bevált gyakorlatok megoszthatók az újrafelhasználható vagy újrahasznosítható csomagolás egyértelmű felcímkézésével.

Az újrahasznosított csomagolás nagyszerű módja a korábban használt anyagok élettartamának meghosszabbítására. A dobozok vagy palackok kiválasztásakor érdemes lehet megfontolni az újrahasznosított anyagokból készült csomagolás használatát. Az egyik leggyakoribb példa erre a kartonpapír.

 

Növényi alapú csomagolás

A növényi alapú lehetőségek egyre növekvő mértékben jelennek meg a termékcsomagolások világában. Ahogy a név is sugallja, ezek az anyagok biológiai forrásokból származnak a kukoricától kezdve, a hínárig.

A megfelelő növényi alapú csomagolás kiválasztása a termékektől függ. Élelmiszer esetében például biztosítani kell, hogy az anyag megvédje a terméket anélkül, hogy befolyásolná az ízét (a bioműanyagok jó megoldást nyújthatnak erre).

 

Komposztálható és biológiailag lebomló műanyag alternatívák

A komposztálható csomagolások olyan anyagokból – gyakran növényi alapú polimerekből – készülnek, amelyek komposztálhatók otthoni környezetben vagy ipari komposztáló létesítményekben. A minőségtől és az anyagoktól függően egy kereskedelmi komposztáló létesítmény hozzávetőleg 90 nap alatt képes lebontani ezeket az anyagokat. A teljes fenntarthatósági ciklus azonban túlmutat a csomagoláson, ilyen irányú logisztikai megoldásokat is kíván.

 

targonca állvány raktár

 

Mi a fenntartható logisztika?

A fenntartható logisztika célja, hogy csökkentse feladatainak ökológiai lábnyomát, például a CO2-kibocsátást, a zajszennyezést és a balesetekből eredő környezetszennyezést. Ebben az értelemben a logisztikai szállítóknak egyensúlyt kell keresniük a pénzügyi növekedés, a környezetvédelem és a társadalom egészsége között.

A „Delivering Tomorrow: Towards Sustainable Logistics” című sajtótájékoztatóján Frank Appel, a Deutsche Post DHL vezérigazgatója elmondta, hogy a fenntarthatóság alapvető fontosságú kérdés a logisztika szempontjából, különösen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Ezt be kell építeni a vállalati stratégiákba, mert „az ügyfelek világszerte egyre inkább igénylik a környezetbarátabb logisztikát”.

Ez is arra mutat rá, hogy a hatékonyabb logisztika egyszerre előnyös a vállalat jövedelmezősége és a környezetvédelem szempontjából.

 

Fenntartható alternatívák

Vannak kevésbé környezetszennyező közlekedési alternatívák, mint például az elektromos és a hibrid járművek vagy a villamos vontatású vasúti szállítás, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a holnap logisztikája szempontjából. Energiaforrásként a szélenergia és a napenergia kevésbé befolyásolja a környezetet, és csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok és az így előállított villamos energia felhasználását. A németországi Fraunhofer Solar Power Systems Institute például a logisztikai ipar számára végzett olyan kutatásokat, amelyeket életképesnek tartanak napelemek haszongépjárművekre történő felszerelésére, hogy csökkentsék a szénhidrogének felhasználását, a CO2-kibocsátást és általában a szállítási költségeket.

 

vasút sín vonat vagon

 

4R stratégia

A 4R stratégia (Reduce, Recycle, Reuse, and Recover) megvalósítása: azaz csökkentés, újrahasznosítás, újrafelhasználás és helyreállítás. Mind a gyártási modell, mind az ellátási lánc számára a fenntarthatóságra törekvés jelenleg alapvető kihívás. Ez a stratégia optimalizálja az erőforrások felhasználását, és megszabadul a szükségtelenektől, ezáltal csökkenti a pazarlást, lehetőség szerint újrafelhasználja és helyreállítja az erőforrásokat. Amellett, hogy hozzájárul a környezet minőségének javításához, megtakarításokat is hoz, amelyek növelik az disztribúciós folyamat jövedelmezőségét.

 

Mi a fenntartható ellátási lánc menedzsment?

A fenntartható ellátási lánc kezelés magában foglalja a környezetvédelmi és pénzügyi szempontból életképes gyakorlatok integrálását az ellátási lánc teljes életciklusába a terméktervezéstől és -fejlesztéstől az anyagválasztásig (beleértve a nyersanyag-kitermelést vagy a mezőgazdasági termelést, a gyártást, a csomagolást, a szállítást, a raktározást, az elosztást, a fogyasztást, a visszaforgatást és az ártalmatlanítást). A környezetileg fenntartható ellátási lánc menedzsment és gyakorlatok segíthetnek a szervezeteknek abban, hogy ne csupán csökkentsék teljes szén-dioxid lábnyomukat, hanem optimalizálják a teljes körű működésüket is, hogy nagyobb költségmegtakarítást és jövedelmezőséget érjenek el.

 

Fenntartható jövő

Még nem világos, hogyan fog kinézni a fenntartható jövőnk, de a feltörekvő technológiák és a tisztább üzemanyagforrások fejlesztése révén most sokan a fosszilis tüzelőanyagok utáni világba néznek, beleértve a vállalkozásokat is. Az 1950-es évek óta példátlan növekedést tapasztaltunk, beleértve az intenzív gazdálkodást, a technológiai forradalmat és az energiaigényünk hatalmas növekedését, ami még nagyobb nyomást és terhelést jelent a bolygó erőforrásai számára. Sokkal jobban tisztában vagyunk a fejlődő világ és a bolygónkkal szembeni nehézségekkel is, miközben most megfigyelhetjük mind a természeti, mind az ember okozta katasztrófákat, és azoknak az ökoszisztémákra és az emberekre gyakorolt hatásait. Ezért létfontosságú, hogy új, tisztább technológiákat dolgozzunk ki energiaigényeink kielégítésére.

 

Csaba László, Csaba Péter Gábor