fbpx

Vajon igaz-e még ma, amit múlt héten a piacról gondolt?

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 október 26.

A kérdést nem csak azért teszem fel, hogy meghívjam Önt a novemberi MLBKT Kongresszusra – hanem azért, mert hétről hétre változik a helyzet.

  • Az idei évben már többször meghaladtuk az 500 forintos üzemanyagárat.
  • Már a hírekbe is beszivárgott, hogy az infláció egyre magasabb és magasabb lehet, mert…
  • A közelgő akciók (Black Friday), ünnepek (karácsony), az eleve meglévő nyersanyaghiány, a gazdaságok fűtése és az újraindulás keresleti sokkja egyre jobban megterheli az ellátási láncokat.

Miközben ezeket a sorokat olvassa, kereskedelmi vezetők, webáruházak és beszerzők próbálják megelőzni egymást, hogy inkább nekik jusson a termék, a nyersanyag vagy a mostani nagykerár.

A tudásunk „felezési ideje” növekszik: ami múlt héten még használható terv volt, azt most számolhatja újra, hogy jövő héten ismét módosítson, és jövő héten ismét…

Hol a vége?

 

Pánik helyett „meneküljünk” előre!

A bizonytalan helyzetben és a kiszámíthatatlan jövőben egyvalami biztos: nincs olyan, hogy „túl sok információ”. Minden egyes adatsor, meglátás, stratégia, példa, felmérés oszlatja a homályt, és csökkenti a bizonytalanságot.

A Kongresszusunk beszerzési programja (november 11-ei nap) így fest:

Korai szállítóbevonás termékfejlesztésbe a Grundfosnál: múlt és jövő. Hogyan lehet még szorosabban együttműködni a beszállítókkal (és ez miért éri meg)? Itt komoly versenyképességi tartalékokat talál, szerencsére nem az ismeretlenbe kell fejest ugrani, mert a Grundfos az ösvény egy részét kitaposta.

Global impact, local pain. Globalizált világunkban alig van olyasmi, ami minket nem érint: minden begyűrűzik. Hogyan készüljenek a beszerzők? Milyen helyi stratégiákkal lehet csökkenteni a globális „viharokat”?

Vis maior és a Covid-19 járvány. A járvány vajon vis maiornak számít? Ha igen, hivatkozhatunk erre, ha szerződéses kötelezettségünket nem tudjuk teljesíteni? Mit kell bizonyítani és hogyan? Nemcsak a közelmúlt járványát vizsgáljuk meg, hanem a jövő hasonló „black swan” eseményeire is segítjük a felkészülését.

Kontroll az elérhetőségen és az árrobbanáson. Mit csináljunk, ha nincs már termék? Hogyan előzzük meg a vágtató inflációt? Ebben az előadásban kap néhány ötletet arra, hogyan szerezheti vissza a kontrollt.

Amikor a szakértők tévednek. A járvány alatt „mindenki is” jósolt, de mi jött be? És ami fontosabb: legközelebb hogyan különböztessük meg a „valószínűleg beválik” előrejelzést a hagymázas spekulációktól?

Európa vagy Kína? Logisztikai és beszerzési piacok újraosztása a Covid hatására. Az ellátási láncok megszakadásáig látszólag minden jól ment. De most hogy állunk? Relokalizálunk? Az árelőny vagy a total cost of ownership fontosabb? Mekkora szállítási távolság „tolerálható” a vevőnek (és a környezetnek)? Meddig hajlandó várni a fogyasztó? Kulcsfontosságú előadás: ha az „Európa vs. Kína” dilemmát jól oldja fel, akkor félig megnyerte a jövőt. De mi is a jó megoldás?

Hova tűntek az alapanyagok? Egyes szektorokat már fojtogat a hiány. De ez meddig tart ki – és hogyan másszunk ki belőle?

A beszerzési digitalizációtól a mesterséges intelligenciáig. A jövő itt van. 2030-ban valószínűleg rá sem fogunk ismerni a beszerzésre, úgyhogy most kell felkészülnünk rá.

Komplex beszerzési döntések menedzselése mesterséges intelligencia alapú szakértői rendszerrel. Egyre több faktor szerint kell döntést hoznia, így egyértelmű előny, ha a döntéshozásban mesterséges intelligenciára tud támaszkodni. Az előadásban egy konkrét megoldást kap.

Kerekasztal: a beszerzés digitalizálásának legnagyobb kihívásai, informatikai trendek, mesterséges intelligencia. Minden, ami itt és most fontos.

 

Nincsenek könnyű válaszok

Mi szakmai szervezetként nem ismerhetjük a „tökéletes” válaszokat a mostani kihívásokra.

Nem akarom megsérteni, de Ön sem.

Mindannyian a piac egy-egy szeletét látjuk.

A Kongresszus arra is való, hogy ezeket a szeletkéket beszélgetések és előadások során összeillesszük – így aki eljön, a lehető legteljesebb képet kapja a piacról.

Erre 3 novemberi napot szánunk és remélem, Ön is itt lesz velünk.

Kattintson ide, böngéssze át a programot, és
rendelje meg a jegyét.

(Ha nem tud mindhárom napra eljönni, érdemes akár napijegye(ke)t váltani arra a napra, amely a legjobban érdekli.)

 

MLBKT